Így manipulálja a vásárlókat a Temu

temu

Így manipulálja a vásárlókat a Temu


Versenyfelügyeleti eljárást indít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Temu online piactér európai működtetőjével, az Írországban bejegyzett Whaleco Technology Limiteddel szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH február 27-én közölte, hogy számos bejelentés érkezett a piactérrel kapcsolatban. A cég a honlapján és a Temu mobilalkalmazáson keresztül valószínűsíthetően olyan árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatot folytat, ami alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

Manipulatív eszközök

  • Akár 95 százalékos kedvezményeket kommunikálnak bizonyos termékkategóriákra, azonban ilyen mértékű kedvezmény a kategóriára történő kattintással nem lelhető fel a találatok között.
  • A teljes vásárlási folyamat alatt a termékek elérhetőségére vonatkozó sürgető jellegű üzenet érkeznek, például: “már csak 4 maradt”, “majdnem elfogyott”, “megvásárolva 1 perccel ezelőtt” “Siessen! Több, mint x személy helyezte a kosarába ezt terméket”, “Keresett! x eladva az utolsó 24 órában”, “A közelmúltban x-en értékelték 5 csillaggal”. Ezek az üzenetek a tartalmukkal és vizuális megjelenítésükkel pszichés nyomás alá helyezhetik a vásárlót.
  • A honlapon a Temuról szóló szekcióban szerepel a “Társadalmilag felelősségteljes – Jót tenni a világgal” szlogen, ami megtévesztő lehet a termékek lényeges jellemzőivel kapcsolatban, különösen a termékek környezeti hatásait illetően.
  • A vállalkozás azt a hamis benyomást keltheti, hogy a termékek jogszerűen értékesíthetők, holott nem rendelkeznek “CE” megfelelőségi jelöléssel.

A tények tisztázása

A GVH felhívta a figyelmet, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. A vizsgálat lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható. A versenyfelügyeleti eljárásban kiszabható maximális bírság az érintett vállalkozás nemzetközi csoportszintű éves árbevételének a tizenhárom százaléka lehet.

Az influenszereket is figyelmeztetik

A GVH észlelte azt is, hogy a Temu a különböző közösségi médiumokban nagy követőtáborral rendelkező, magyar influenszerekkel is népszerűsíti a termékeit. Ezzel kapcsolatban a nemzeti versenyhatóság – összhangban a 2022 novemberében közzétett, influenszereknek szóló útmutatójával – fokozottan felhívja az érintett véleményvezérek figyelmét a reklámozással kapcsolatos szabályok betartására, illetve ennek elmaradása esetén a lehetséges jogkövetkezményekre. A GVH elnöke felszólító levéllel élt a Temu termékeit is népszerűsítő egyik hazai influenszer felé, hogy hozza összhangba hirdetési tevékenységét a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénnyel.

Van még valami más is?

Eközben Amerikában a Temu ellen egészen más miatt indítottak többen is pert: felmerült ugyanis a gyanú, hogy a telefonra letöltött alkalmazás minden, a mobilon tárolt adathoz hozzáfér, beleértve a képeket és az üzeneteket is, amiket továbbíthat (legalábbis) a cégnek. Vagyis az app akár egyben kémszoftver is lehet.

Az egyik felperes szerint a Temu legalább huszonnégyféle engedélyt kér, hogy hozzáférjen a legkülönbözőbb információkhoz, amelyekre egyáltalán nincs szükség egy online vásárláshoz. A beadvány szerint ezek közé tartozik például a Bluetooth-hoz, a Wi-Fi hálózati információkhoz és a biometrikus adatokhoz, mint például ujjlenyomathoz való hozzáférés.

Gyakran merül a kérdés, hogy miért is tud olyan olcsó lenni a Temu. Hogy miért éri meg neki veszteség árán is ilyen alacsonyan tartani az árakat. Talán ebben az esetben is igaz a mondás, hogyha egy termék ingyen van, akkor te magad vagy a “termék”?

Forrás: MTI, CBS, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több vásárlás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Eljárás indulhat a Temu ellen

Több bejelentés is érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlata miatt. A versenyhivatal értékeli a…Tovább

1 hozzászólás

  1. Nocsak, jobb, mint a Pegazus, elképesztő!😡

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük