A rendszerváltás óta ez a legnagyobb zöldítés

településfásítási program

Lezárult a Településfásítási program harmadik üteme


A Településfásítási program harmadik ütemében a tizenkilenc vármegyében 443 település igényelt sorfákat, településenként tíz és harminc darabot. Kilencvenöt helyen tavasszal ületették el a növényeket, de a többség megvárta az őszt.

A Településfásítási program célja nemcsak a vidéki települések zöldítése és az erdőtelepítések ösztönzése, hanem a helyi közösségek építése is.

Az Agrárminisztérium 2019-ben hirdette meg az Országfásítási programot, aminek eredményeként ötvenezer hektár új erdő születik az országban, ezerötszáz vidéki településen pedig összesen negyvenhatezer sorfát ültetnek el a helyiek.

A Településfásítási program a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb zöldítési kezdeményezése, a fák elültetését a helyi közösségek szervezik meg, de aktív segítségre számíthatnak a helyi állami erdészeti társaságoktól és az Országos Erdészeti Egyesülettől is.

A programban eddig összesen 36 ezer sorfát ültettek el 1350 településen. Idén további tízezer sorfa kerül ki a magyarországi településekre, a legtöbb igénylés Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből, ezután Vasból érkezett.

Nógrád az ország legerdősebb vármegyéje, és az erdők egész régiókra kiterjedően csökkentik a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, emellett pedig a turizmusban is jelentős szerepet töltenek be.

A jelenlegi uniós költségvetési ciklusban a Közös Agrárpolitika keretei között a korábbi időszakhoz képest háromszor akkora forrást fordítanak az erdőkre, a következő években összesen 310 milliárd forintra pályázhatnak a gazdálkodók. 2024 februárjától az agrártámogatások sorában az elsők között nyílnak meg az erdőkkel kapcsolatos jogcímek, köztük az erdőtelepítési pályázatok.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több fa

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Magyarország híres fái | Fotókiállítás

Május 4-én, szombaton 13 órakor nyílik meg az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című kiállítás a badacsönyörsi Folly Arborétumban, amelyen Magyarország híres…

még több erdő

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress


    

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük