Ég veletek, budapesti platánok!

Budapest élhetőség

Ég veletek, budapesti platánok!


Ma azt olvastam a Főkert hírében, hogy a budapesti platánok napjai meg vannak számlálva, és nagyon elszomorodtam. Sokáig a platánok jelentették az utolsó kapaszkodót nekem az elsivárosodó városi közegben. Sokáig egy hatalmas platánsor közelében éltem, és emiatt az egyre romló szmog- és zajkörülmények ellenére mindig úgy éreztem, hogy nem egy sivár betondzsungelben lakom. Már az elmúlt években elkezdték azonban ki- és levagdosni a fákat, a folyamat pedig idén tavaszra felgyorsult. Most pedig azt olvasom, hogy a platánok gyakorlatilag már nem menekülhetnek.

A kertészek a Múzeum körúton álló több mint száz éves platán kiterjedt lombkoronáját kurtították meg kedden.

Ezzel az úgynevezett statikai helyreállító metszéssel csökkentették a famatuzsálem amúgyis helyszűkében lévő gyökérzetére ható terhelést, és a hevesebb széllökések sem fognak tudni annyira belekapni a kisebb „vitorlába”, így stabilabb és biztonságosabb lett a fa. Később eltávolították az elhalt gyökereket és amennyire lehetett, megnagyobbították a fahelyet. Ezzel körülbelül még tíz évet nyernek ennek az óriásnak.

Mint írják, az a famatuzsálem egyik utolsó mementója annak az időszaknak, kerttörténeti kifejezéssel platánkorszaknak, mikor a platán volt a fasortelepítések legkedveltebb faja. Számos tényező, többek között az egyre terjeszkedő föld alatti közműhálózat és a felbukkanó kártevők miatt azonban ezek a fák sorra pusztulnak ki Budapesten, és be kellett látni, hogy ez az impozáns faj már nem képes megbirkózni a városi körülményekkel.

Bele sem merek gondolni, hogy mi lesz, ha kihalnak a platánmatuzsálemek. A Főkert a kiöregedett, elpusztult platánokat olyan fajokkal pótolja, amelyeknek a várakozások szerint jobb a várostűrő és a kórokozókkal szembeni ellenállóképessége: például hasonló habitusú, de kisebb helyigényű korai juharral (Acer platanoides ’Cleveland’), vagy az Andrássy úton déli ostorfával (Celtis australis). De hogy ezekből mikorra és egyáltalán lesz-e lombkorona, az eléggé kérdéses.

Forrás: Főkert/Facebook, ahol az akcióról készült fotók is láthatók

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több Budapest

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ez a hely az idén az Év étterme

A Dining Guide 2005 óta adja át díjait a legjobb éttermeknek, így idén is elismerték a kiemelkedő teljesítményeket. Ebben az évben viszont jelentősen megváltozott…Tovább

még több fa

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

  1. Ez szomorú. 🙁

    Pár évvel ezelőtt a Luppa-szigeten jártunk. Most eszembe jutott a sziget “főutcája”, a sziget hosszában végighúzódó gyönyörű platánsor. Talán az nincs veszélyben.

  2. Nagy kár, hogy az infrastruktúra telepítésénél(közművek) nem igazán veszik figyelembe a fák gyökérzetét- bár biztosan van kivétel. A volt lakóhelyemen, ahol szintén gyönyörű platánsor van a belváros egyik utcájában, amikor a biogáz vezetékeket fektették, bementek vele az út közepére , ez sem mindig biztosíték, de biztosan jobb megoldás, mint a járda vagy az útpadka feltúrása. Röstellem,de meg kellett néznem, hol van a Luppa sziget, amit Edit említett. Meg is néztem a gyönyörű platánsort:-)

  3. Miért érzek szomorúságot mégis….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük