Megállapodás | Így állítja helyre Európa az élőhelyeket

őszi erdő

Hamarosan kötelező lehet a leromlott élőhelyek helyreállítása


Az Európai Tanács és az Európai Parlament ideiglenes megállapodott a leromlott élőhelyek helyreállítását és megőrzését célzó új szabályokról. Az Unió olyan intézkedéseket szeretne bevezetni, amelyekkel

2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább húsz százalékát, 2050-ig pedig az összes fejlesztésre szoruló ökoszisztémát helyreállítják.

Ehhez pedig jogilag kötelező érvényű célokat és kötelezettségeket határoznak meg a különböző típusú ökoszisztémákat illetően a mezőgazdasági területektől kezdve az erdőkön át a tengeri, édesvízi és városi ökoszisztémákig. Az ideiglenes megállapodást még jóvá kell hagyniuk a jogalkotóknak, és hivatalosan is el kell fogadniuk, mielőtt hatályba lép.

A rendelet céljai

A rendelet megköveteli a tagállamoktól, hogy 2030-ig intézkedéseket hozzanak a meghatározott, rossz állapotban lévő élőhelytípusok legalább harminc százalékán valamint, hogy prioritásként kezeljká a Natura 2000 területeket a helyreállítási intézkedések végrehajtása során.Emellett meg kell akadályozni a jó állapotban lévő, helyreállításra váró területek, valamint a szárazföldi és tengeri élőhelyek jelentős leromlását, és meg kell állítani a beporzópopulációk csökkenését. Az egyes ökoszisztéma-típusokra különböző kötelezettségek vonatkoznak.

A mezőgazdasági területeken növelni kell a lepkék és madarak számát, a nagy diverzitású tájjellemzőket, a talajban tárolt szerves szénkészletet, és újra vízzel kell borítani a köztulajdonban lévő, lecsapolt tőzeglápokat: 2030-ra harminc, 2040-re negyven és 2050-re ötven százalékban, de az erősen érintett tagállamok ennél alacsonyabb rátát is alkalmazhatnak.

Felszólítják a tagállamokat, hogy járuljanak hozzá legalább hárommilliárd fa elültetéséhez 2030-ig, és növelniük kell a városi zöldterületek, illetve el kell érniük, hogy ne csökkenjen a városi zöldfelület és a városi fák lombkorona-takarójának mérete, kivéve, ha a város legalább negyvenöt százaléka zöldfelület.

Emellett el kell távolítani azokat az ember alkotta akadályokat, amelyek megakadályozzák a felszíni vizek összefolyását, hogy 2030-ra legalább huszonötezer kilométernyi folyót szabadon folyó áramoljon szabadon.

Forrás: Európai Tanács, képek: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több élőhely-helyreállítás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kellenek halak a kerti tóba?

Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

még több Európai Unió

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Saját hivatalt kap a mesterséges intelligencia

Az Európai Bizottság a mesterséges intelligenciát (MI) felügyelő hivatalt hozott létre, amelynek feladata az MI alkalmazásának szabályozása lesz. 140 munkatársa között találunk…Tovább

2 hozzászólás

  1. Ó, hát ez így nagyon szép tervezet, de valamiért pesszimista vagyok……

  2. Ez szuper, ez már valami ami tényleg eredményt hozhat. Biztosan csekkolni is fogják!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük