Rekordszámú gátat távolítottak el tavaly

Roche_qui_boit

Rekordszámú gátat távolítottak el tavaly


Tizenhat országban legalább 325 vízlépcsőt, duzzasztógátat és átereszt távolítottak el tavaly az európai folyókról, hogy javítsák a természetes vizek egészségét és vadvilágát.

A gátak eltávolításával foglalkozó európai szervezet (Dam Removal Europe) éves jelentése szerint Spanyolország már második éve vezeti a listát, amelyen Svédország a második, Franciaország pedig a harmadik helyen áll.

A több száz európai folyógát mintegy tizenöt százaléka elavultnak tekinthető, és az összeomlás veszélye fenyegeti. Becslések szerint mintegy 150 ezer elöregedett vízi építmény található a kontinensen.Tavaly januárban Norvégiában dinamittal robbantottak fel egy hét méter magas duzzasztógátat, amely 1916 óta torlaszolta el a Tromsa folyót. 2022 legnagyobb projektje azonban a franciaországi Sélune folyón található La Roche-qui-boit vízerőmű gátjának eltávolítása volt, a tizenhat méteres építmény 1914 óta állt a folyón.Két európai ország – Lettországa és Luxemburg – első alkalommal hajtott végre hasonló projektet.

A tavalyi év meglepetése volt, hogy az ukrajnai háború ellenére sikerült eltávolítani a Kárpátokban található, hat méter magas, elhagyatott, omladozó Bajurivka gátat. Ezzel 120 év után további 27 kilométeren vándorolhatnak a halak, például a pataki pisztráng és a dunai galóca a Perkalaba folyón.


2022-ben az eltávolított akadályok csaknem 75 százaléka vízlépcső volt, míg a többi áteresz vagy duzzasztógát. Legalább tíz vízerőműgátat számoltak fel Angliában, Finnországban, Franciaországban, Norvégiában, Spanyolországban és Svédországban. Tavaly 36 százalékkal több ilyen építményt bontottak le, mint 2021-ben, amikor 239 vízi akadályt távolítottak el.

„A folyók természetes áramlásának és összeköttetéseinek helyreállítása érdekében végzett akadálytalanítás számos haszonnal jár: ilyen például az árvízvédelem, a vízminőség javulása és a rekreációs lehetőségek”

– mondta Herman Wanningen, a halak vándorlását segítő alapítvány (World Fish Migration Foundation, WFMF) igazgatója.

Forrás: MTI, címlapkép: La Roche-qui-boit, forrás: Wikimédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több víz

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Megérkezett Debrecenbe a Tisza vize

  A Civaqua-program most mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy véget ért az első üteme, melynek során új életre keltették a Debrecen nyugati részén fekvő Tócó-patak egy szakaszát…Tovább

  még több vadon

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük