Nagyon megviseli a madarakat a tavasz Nagy-Britanniában

tavasz nagy-britanniában

Nagyon megviseli a madarakat a tavasz Nagy-Britanniában


Az utóbbi években Nagy-Britanniában is a túl korán érkezett tavasz viselte meg a vonuló madarakat. Mire április közepén – május elején visszaérkeztek Afrikából a szigetországba, már jóformán véget ért a tavasz.

Különösen három faj esetében okozott ez nagy problémát, amelyek Nagy-Britanniában elsősorban a tölgyeseknél költenek: a sisegő füzike, a kerti rozsdafarkú és a kormos légykapó. Ezek a madarak a tölgyfákon élő molylepkék hernyóival etetik a fiókáikat, de ha a tavasz korán kezdődik, mire a madarak odaérnek, a hernyók már gyakran bebábozódnak, így a fiókák nem tudják megenni őket.

Idén azonban épp ellenkező előjelű problémával szembesültek. A tavasz nedves és hűvös volt, az érkező madarak pedig ezért találtak nehezen táplálékot.

Ez a klímaváltozás baljós paradoxona.

Nemcsak az időjárás hosszú távú, lassabb változásaihoz kell alkalmazkodniuk az élőlényeknek, de a kiszámíthatatlansággal is meg kell küzdeniük. Míg az egyik tavasz forró és száraz, a másik hideg és nedves.

Ez az embereket is megviselheti, de nekünk legalább vannak eszközeink, hogy megbirkózzunk a körülményekkel. A madarak és más élőlények azonban nem tudnak védekezni a szeszélyes és kérlelhetetlen változásokhoz.

Szintén nem volt egyszerű dolguk idén a skandináviában költő rovarevőknek:

Forrás: Guardian, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Nagy-Britannia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Tudtad, hogy Angliában is van esőerdő?

A Nagy-Britannia közepén, az Ír-tenger parjának közelében található Borrowdale-völgy mérsékelt övi esőerdőt rejt. Egy olyan erdőtípust, amely valaha Anglia-szerte…Tovább

2 hozzászólás

  1. Itthon is vannak érdekességek. Pár napja jött meg egy csapat fecske, kicsit késve. Volt már, hogy ápr. végén érkeztek, de ilyen későn erre csak a partifecskék szoktak, a gyurgyalagokkal együtt. De most jöttek füstik is, remélem nem fognak éhezni, mert épp esik, és lehűlt az idő.

    1. Author

      Szerintem itt jobb a helyzet, mert a tavasz összességében nem hideg, bár az éjszakák elég cudarak tudnak lenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük