Színezett fotók a 19. század végi Japán mindennapjairól

Kuszakabe Kimbei: Japán lányok játszanak

Színezett fotók a 19. század végi Japán mindennapjairól


Nem terveztünk célzottan Japán témájú sorozatot indítani, de úgy alakult, hogy érkezett egy másik hír is, ami a madárfestmények mellett szintén a távol-keleti szigetországhoz kapcsolódik. A Los Angeles-i J. Paul Getty Museum néhány éve tette közkinccsé Kuszakabe Kimbei, jokohamai fotográfus száztizenegy fotóját. A kollekció népszerűsége máig töretlen, miközben arra a termékeny kölcsönhatásra is rávilágít, ami a világ felé az 1860-as években bő két évszázadnyi elzártság után fénysebességgel nyitó Japán, valamint a nyugati vizuális kultúra között máig tapasztalható.

Csak a legjellemzőbb példákra gondolva: elképzelhetetlen a posztimpresszionizmus és a szecesszió az Európába a 19. század második felétől áramló japán fametszetek inspiráló hatása nélkül, ahol a nyugati látásmódtól merőben eltérő térábrázolás és dekorativitás, valamint vonalhasználat és színkezelés jellemző.

A teljes cikk ITT található.

Kép forrása: Getty Museum


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több fotó

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több USB

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Erdővé változtatják a gigantikus szeméttelepet

  Tizenegy évvel ezelőtt végleg bezárt Rio híres hulladéklerakója, a Guanabara-öböllel határos terület. Az 1970 és 2012 között szeméttelepként használt Jardim Gramacho lerakóba nyolcvanmillió tonna hulladék…

  2 hozzászólás

  1. Lehetnek ilyen véletlenek, hogy egyszerre többen is érdekesnek tartanak Japánnal kapcsolatos híreket. (Bár olyan is van, aki szerint véletlenek pedig nincsenek. 🙂)

   1. 🙂 🙂
    Mondjuk most már lehet, hogy több is lesz, mert a Google Arts elkezdte feldobálni nekem a japán tartalmait. 🙂
    Jung figyelt meg valamit ezzel kapcsolatban, hogy váratlan események hajlamosak gyors egymásutánban kétszer megtörténni, de nem emlékszem, mi volt a példája. Az biztos, hogy ennél valami abszurdabb.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük