Kék örvény tűnt fel az alaszkai égbolton

Alaszka sarki fény

Kék örvény tűnt fel az alaszkai égbolton


A SpaceX tegnapi kilövését ugyan elhalasztották, péntek éjjel azonban egy másik rakéta, 25 műholddal a fedélzetén sikeresen elindult a kaliforniai Vandenberg támaszpontról. Az űreszközt még Alaszkából is látni lehetett, sőt, a nyomán még valami más is felbukkant az égen: galaxisra hasonlító, halvány, kékes spirál.


Mint Don Hampton asztrofizikust, az Alaszkai Egyetem Fairbanks Geofizikai Intézetének kutatója elmondta, időnként a rakétákat extra üzemanyaggal bocsátják útjukra, amitől azok menet közben megválnak.

Ha mindez nagy magasságon történik, az üzemanyag jéggé fagy, és ha ezt a képződményt odafent átvilágítja a napfény, amikor a Föld felszínén még sötét van, akkor lentről nagy, örvénylő felhőként látszik.

Az örvény kialakulását az intézet teljes égboltot figyelő kamerái rögzítették, de az északi fény nyomában járó fotósok szintén lencsevégre kapták. Januárban Hawaii felett figyeltek meg hasonló spirált, melyet a Mauna Kea vulkán csúcsán található, a japán Nemzeti Csillagászati Obszervatóriumhoz tartozó Subaru teleszkópja rögzített. A kutatók szerint akkor egy Floridában felbocsátott, katonai műholdakat szállító SpaceX rakéta üzemanyaga okozta a jelenséget.

Forrás: MTI, kép: Unsplash


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több kozmosz

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

  Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében…Tovább

  2 hozzászólás

  1. Különleges is, szép is, de miért van az, hogy ilyenkor mindig a brutális légkör-szennyezés jut eszembe…

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük