Sikeres tesztrepülést hajtott végre a Spacex Starship űrrakétája

spacex_starship

Sikeres tesztrepülést hajtott végre a Spacex Starship űrrakétájaElőször hajtott végre sikeres tesztrepülést a világ legnagyobb űrrakétája, a Starship, amellyel a tervek szerint a Holdra, majd a Marsra utazhatnak emberek. A 120 méteresnél is nagyobb űrrakétát egy űrhajóval Texasból bocsátották fel egyórás repülésre. Az eszköz a terveknek megfelelő pályán haladva – a Mexikó-öböl, valamint az India-óceán térségét érintve – két részben tért vissza a tenger felszínére.

A felbocsátás után néhány perccel levált a rakéta hajtóműegysége, majd ellenőrzött módon a Mexikói-öbölbe zuhant. A rakéta másik egysége mintegy 210 kilométerre távolodott el a Földtől, és elérte az óránként 26 ezer kilométeres sebességet.


Amikor a rakéta visszatért a légkörbe, a hőhatás miatt több elem is levált róla, de a jármű működőképes maradt, és az Indiai-óceán vizében érte el a felszínt, miközben végig kapcsolatban állt az iránytóközponttal. Elon Musk bejegyzése szerint számos hőcsempe elvesztése és egy megsérült segédszárny ellenére a Starship puha landolást hajtott végre az óceánban.

Az űreszköznek ez volt a negyedik felbocsátása, és egyben az első sikeres tesztje. Tavaly kétszer is közvetlenül az indítást követően következett be robbanás, míg idén márciusban egy ígéretesebb tesztrepülés is ugyanígy végződött.

A SpaceX

sikeres rakétaindítása egy nappal követte a Boeing szintén sikeres űrhajóegységének indítását. A Starliner csütörtökön a terveknek megfelelően megközelítette a Nemzetközi Űrállomást, de az összekapcsolódást el kellett halasztani, mert több helyen héliumszivárgást észleltek és az irányító-hajtóműnél is hiba lépett fel. A 28 irányítórakétából 4 leállt, ami befolyásolja a Starliner manőverezési képességét, hogy összekapcsolódhasson az űrállomással. Az irányítóközpont arra utasította a legénységet, hogy tartson távolságot a Nemzetközi Űrállomástól, de közölték, hogy a várakozások szerint a hibát sikerül kiküszöbölni.

A Starliner fejlesztése több éven át tartó késlekedést szenvedett. Az első, legénység nélküli tesztrepülést már 2019-ben tervezték, amikor különböző hibák miatt elhalasztották, és csak 2022-ben történhetett meg. A legénységgel végzett tesztrepülést különböző rendellenességek miatt szintén többször elhalasztották az elmúlt hónapokban, amíg szerdán a két asztronautával, Butch Wilmore-ral és Suni Williamsszel a fedélzetén kiléphetett a világűrbe. A tervek szerint a Starliner legénysége egy hetet tölt a Nemzetközi Űrállomáson, mielőtt visszatér a Földre.

Forrás: MTI, kép: NASA

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Starship

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Frissítés: sikeresen fellőtték a Starshipet

Minden idők legerősebb rakétarendszere, a SpaceX Starshipje a tervek szerint ma indul első tesztrepülésére a vállalat texasi Boca Chica közelében található Starbase állomásáról…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük