Starship 2 | Sikeresen rajtolt el a világ legnagyobb rakétája

Starship 2 | Sikeresen rajtolt el a világ legnagyobb rakétája


Fantasztikus közvetítés volt, és megint lehet azon gondolkodni, hogy a szélhámosnak kikiáltott Elon Musk, mikor megy már tönkre végleg! Ez a közvetítés pedig annyira emberi, és annyira vigasztaló. Köszönet a srácoknak!

Úgy látjuk, hiába sikeres ez a küldetés, és például hiába lelkendeznek a Spacejunkie-s srácok, a sajtó nemigen foglalkozik egyelőre ezzel a rakétával. Bárhová nézünk, csak Elon Musk legújabb botránya, az antiszemitizmus vádja jön szembe, legalábbis a magyarországi sajtóban. Talán valamivel később írnak majd a sikeres fellövésről is, meglátjuk.

A Starship 2 kilövését korábbra tervezték, ezért ma sokan izgultak, hogy ismét halasztás lesz a vége. A programról részletesen legkönnyebben a SpaceX oldalán ITT tájékozódhatunk.

És bevallom (francba a macsósággal): meghatódtam, már megint. Azt nehezen tudnám eldönteni, hogy a rakéta fellövése okozott nálam kis agyi-érzelmi vihart és gyönge aritmiát infarktus utáni szívemben, vagy az, hogy láttam mennyire drukkolnak és örülnek mások. Esetleg e kettő elegye feszítette szét egy pillanatra a mellkasomat.

Mire jó egy ilyen bazi nagy rakéta?

A Starship lenne az a rakéta, ami ötven év után először ismét embert vinne a Holdra (2025-ben), aztán pedig második körben a Marsra. A Dragonnál közel hétszer nagyobb a teherbírása (150 tonna), és néhány asztronauta helyett akár 100 fő befogadására is képes. Ezek olyan nagyságrendi változások, melyek fontosak lehetnek egy űrállomás építése és üzemeltetése során, de műholdak telepítésénél is.

Ezúttal nem volt cél, hogy a rakétát visszahozzák a Földre. Azt kellett elérni, hogy egy ekkora, és ilyen bonyolultságú szerkezet egyáltalán a magasba emelkedjen, és minden gond nélkül végrehajtsa a leválást is.

De ha Musk, akkor nem ússzuk meg,

hogy legyen valami botrány. Vannak triggerelő témák és emberek. Nemrég láttuk, hogy sokaknál kiverte a biztosítékot Karikó Katalin Nobel-díja (erről beszéltem ebben a videóban), aztán minősíthetetlen tömeges sárdobáláshoz, virtuális pankrációhoz vezetett a Facebook-oldalon egy szarvas, most pedig szinte rögtön felvetődött a kérdés – ami érdekes mód csak azóta vált visszatérő és általánosan elterjedt kérdéssé, amióta magáncég, jelesül Elon Musk lődöz az űrbe rakétákat – szóval, az a kérdés, hogy mi értelme a rakétáknak és az űrkutatás efféle formáinak.

Ez a kérdés megér egy, sőt három misét is, de egyelőre csak azt idézem ide, amit az egyik olvasónak válaszoltam a Facebook-oldalon:


Elon Musk nem egy rokonszenves ember, de az őt ért vádak jelentős részét alapos körbejárás után nem találtam jogosnak. Kezdettől fogva igyekeznek őt nevetségessé tenni (és erre sokszor alkalmas is), pontosan emlékszem a kezdetekre, például arra, hogy miféléket nyilatkozott pl a Mercedes akkori igazgatója, aki például azt állította, hogy egy elektromos autó sosem lesz képes mérhető gyorsulásra és hatótávolságra… Akkor is kilógott a lóláb. Ki a franc akarna magának jelentős konkurenciát? Amúgy az űrkutatás nélkül sehol sem tartanánk, és a bolygó megvédése szempontjából is kulcsfontosságú! A madarak jeladós követésétől kezdve a környezeti állapotok felmérésen át… áh, hadd ne mondjam. Ha valaki rohadtul zöld, akkor én az vagyok, és állítom: BAROMIRA NEM AZ ŰRKUTATÁS ÉS A RAKÉTÁK MIATT VAGYUNK NAGY SZARBAN. A hülyeségünk dönt romba, nem az űrkutatás. Az, hogy az elért eredményekből sem vagyunk képesek helyes következtetésekre és lépésekre jutni.


Ajánlom még az alábbi rövid cikket is:


Mikor bukik meg már Elon Musk?

Alighanem Musk az egyetlen, aki immár évek óta folyamatosan tönkre megy. Ezzel szemben Elon Musk és vállalatai szépen menetelnek, és a Space-X rendkívüli sikerei után alább is hagyott kicsit az ellenlelkesedés, a fikázás, bár amikor nemrégiben egy Tesla kiégett, az újságírók ismét egy hétig pörögtek a hátukon a boldogságtól…


Mi ezt az élőt néztük.

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több űrkutatás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több tudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük