Íme, egy igazán dinamikus videó a madárgyűrűzésről!

Íme, egy igazán dinamikus videó a madárgyűrűzésről!


Fájdalom, de viszonylag kevés igazán jó és érdekes videó készül itthon a madarakról vagy a madárvédelemmel és kutatással kapcsolatosan. Hétről hétre egyre beljebb gázolunk a nemzetközi irodalom és “madármédia” (ha van ilyen) dzsungelébe, valamiként úgy, amint a gémgyűrűző a gémtelephez vezető nádas sűrűjében, de míg a gyűrűzőket a melles csizma hatékonyan védi a beázástól, a nemzetközi porondon (például a Cornell egyetemen, mint műhelyben) olyan információáradat, olyan ornito-progresszió van, amitől nyakig érő csizma sem védene meg, bár nem is akarnánk védekezni, inkább hagyjuk, hogy elöntsön minket és a Cenwebet is egyre inkább az új online és digitális kor számos új eszközt használó progresszív madártana.

Helytelennek gondolom a boomerezést, mégis egyre többször gondolom azt:

 • a honi irodalom és bölcselkedés betegesen és krónikusan boomer
 • a honi madarászat egy része is kifejezetten az

És ez már nem generációs jelző, mint inkább gondolkodásmód, leginkább egyfajta zártság mellékneve. A boomer itt már inkább szinonima. Régen azt mondtuk volna: maradi.

A maradiság örök. Sokan hiszik, hogy vétek kicsit felgyorsulni. Vétek használni az új eszközöket. Vétek meríteni az új látványvilágokból… és a többi. De nem. Az a vétek, hogy még mindig sok a poros, avítt, maradi, a boomerség magabiztosságát, opportunizmusát és komfortimádatát árasztó cikk, videó, vélemény, és működési mód.

Most viszont találtunk egy vidit, ami bár 3 éves, nemcsak tartalmilag, hanem formájában is professzionális, lelkesítő munka. A madarak vonulása és annak kutatása amúgy is az egyik leghálásabb téma, de ez a vidi, amit most ajánlunk, rá is szolgál arra, hogy egy ennyire hálás témához nyúlhasson.

Ha ezt megnézed, az alábbiakat nem fogod érezni:

 1. Feleslegesen nézted meg.
 2. Nem történt semmi.
 3. Csak az idődet rabolták.
 4. Rohadtul elámosodtál.
 5. Nem tudtál meg semmi újat.
 6. Szar volt a minőség.
 7. A készítők azt hitték, hogy elég ennyi.
 8. A készítők magasról tettek rád.
 9. A madárgyűrűzés hülyeség.
 10. Vidiket készíteni szintén hülyeség.
 11. Ennél csak vidiket nézni nagyobb hülyeség.

Nem, mindezt nem fogod érezni.


És amikor mi jártunk a Velencei-tónál…

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több videó

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Mi van a halál után? | Videó

Azóta egyre sűrűbben élem át ezt az élményt, a felszabadulás, a megszabadulás adományát, néha percekre, néha órákra, de van már olyan is, hogy egy egész…Tovább

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

 1. Amikor a combcsizma már nem elég…
  Jó kis film volt, informatív és közelről láthattunk kócsagokat.

 2. Milyen helyes volt a srác:-)) Mindig is csodáltam a megszállottakat. A maradiság rendszer szintű- az én munkahelyemen tilos kimondani “így szoktuk”-. A fogadókészség az újra nagy kincs, a többség nem szereti mert kibillent.

 3. Ez tényleg nagyon érdekes videó volt, köszi! 🙂 Osztom is.

  (Csak zárójelben jegyzem meg: értem és megértem, hogy mielőtt az ember lelkesen elkezdhetné nézni a videót, még meg kell várnia, hogy előbb véget érjen egy számára teljesen érdektelen reklám. Ám amikor az a reklám majdnem két perc hosszú, ráadásul a narrátor hangja is iszonyúan idegesítő, az számomra nagyon bosszantó tud lenni!
  Nem te tehetsz róla, Cen’, természetesen, és találtam rá megoldást – a hangot leveszem, és a reklám alatt másik lapon mást olvasgatok -, de akkor is nagyon tud dühíteni.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük