Áremelést terveznek a magyar borászok

bor ára

Emelkedhet a magyar bor ára


A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerint nélkülözhetetlen a borok átadási árának növelése, enélkül az ágazat a következő szüretre kritikus helyzetbe kerülhet. Mint közleményükben írták, a borászat talán az egyetlen mezőgazdasági ágazat, amely alig tudta érvényesíteni az elmúlt években az átadási áraiban a termelési költségek növekedését, ami rontotta a szőlőtermelők és a borászok eredményességét is.

A művelési és előállítási költségek jelentős növekedését a borszőlő felvásárlási árának emelkedése sem tudta minden borvidéken teljes mértékben kompenzálni, mert

a termés mennyisége a legtöbb borvidéken elmaradt az előző évek átlagától. A csökkenés helyenként akár a harminc-harmincöt százalékot is eléri.

A szervezet szerint a termelői költségek csökkentésére a jelenlegi helyzetben nincs lehetőség, így egyértelműen szükséges az áremelés. Emellett az új hulladékgazdálkodási szabályok is pluszköltségekkel járnak, de bíznak abban a korábbi ígéretben, hogy az új hulladékgazdálkodási szabályok nem eredményezhetnek a korábbi környezetvédelmi termékdíjnál nagyobb költségeket a borászatoknak.

Mivel a kereskedelmi ártárgyalások a hetekben megkezdődnek, mielőbb szeretnék megismerni az új hulladékgazdálkodás részleteit. Ha a borászatok nem tudják beépíteni a megnövekedett költségeket az árakba, akkor a következő szüretre várhatóan nem lesznek képesek emelni a felvásárlási árakat.

A szőlőtermelés a borelőállításnál is alacsonyabb jövedelmezőséget mutat, elsősorban a nehezen művelhető területeken vagy a különleges termesztési igényű fajták esetén.

Ezek eltűnése növelheti ugyan az ágazatban a gazdaságosságot, de hosszabb távon a magyar bortermelés sokszínűségének és egyediségének elvesztéséhez vezetne. A szőlő-bor ágazat harminc-harmincötezer magyar vidéki család megélhetését jelenti.

Szintén a Tanács felméréséből derült ki nem olyan régen, hogy Magyarországon is csökken a borfogyasztás, és a visszajelzések alapján a bor egyre inkább különleges és drága élvezeti cikknek minősül. Egy nagyobb áremelés épp ezért kétesélyes eredménnyel járhat, tovább csökkentheti a keresletet, aki viszont eddig is áldozott erre a luxura, bizonyára ezután is fog. A magyar borászok helyzetét ugyanakkor nem könnyíti meg, hogy a szupermarketek polcain olykor igencsak jutányos áron lehet hozzájutni minőségi külföldi borokhoz – amelyek ára talán szintén éppen a keresletcsökkenés miatt olyan baráti.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több bor

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezeket a tésztákat szeretjük a legjobban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérte a száraztészták iránti keresletet, a körképből pedig megtudhatjuk, milyen típusú tésztákat szeretnek a leginkább a magyarok…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük