Sörnyitó formájú villanyoszlopokkal védik a madarakat

madárbarát villanyoszlop

Sörnyitó formájú villanyoszlopokkal védik a madarakat


Hat kilométeres szakaszt épített újjá Dél-Baranyában az E.ON a Siklós-Villány villanyvezetéken Magyarbólytól, Virágoson és Márokon át Töttösig, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén. Az érintett szakaszon összesen hetvenegy új villanyoszlopot állítottak fel, melyekre újfajta,

a természetvédelmi szakemberekkel együtt kifejlesztett, sörnyitó formájú fejszerkezeteket szereltek fel, amelyek megvédik a madarakat az áramütéstől.Különösen fontos a védelem a szántóföldeken áthaladó hálózati szakaszoknál, ahol az egerészölyvek és a vércsék a terepből kimagasló villanyoszlopokra telepednek le, emellett a védett fehér gólyák esetében is előnyös a felújítás, mivel több pár is fészkel a hálózaton, és a kirepülő fiókák is az oszlopokon pihennek meg.

A varjak is profitálnak az átalakított fejszerkezetekből, ők ugyanis a korábban alkalmazott madárvédelmi burkolatokat rejtekhelyként használták és aládugták a diót, mogyorót, kitéve ezzel magukat az áramütés kockázatának.A kistestű énekesmadarak, mint az őrgébics vagy a cinke mostantól a vezetéken és a fejszerkezet egészén is zavartalanul üldögélhetnek.

A vállalat 2019 óta kizárólag olyan hálózatokat épít, amely kiküszöböli az áramütéseket, régebbi hálózatait pedig folyamatosan alakítja védetté.

Forrás: MTI, E.on, képek: E.on

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Sosem volt még ilyen meleg a világon

  Az év első tizenegy hónapjában a globális átlaghőmérséklet rekordmagas szintet ért el, ezzel 2023 lett a legmelegebb év a mérések történetében…Tovább

  2 hozzászólás

  1. Van szerintem már máshol is, láttam. 🙂

   1. Author

    Simán lehet, én ugyan még nem láttam, de azt írják, folyamatosan alakítják át a hálózatot. 🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük