Frissítés: Kiderült, mi okozta a rejtélyes hanghatást

szeizmológiai obszervatórium

Szeizmológiai Obszervatórium | Rejtélyes hangok a légkörben


A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium tegnap este a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy 2024. február 29-én, délután több lakossági bejelentés érkezett valamilyen hanghatásról Heves vármegyéből. Többen azt feltételezték, hogy a hang forrása esetleg földrengés lehet. A kérdéses időpont (délután két óra) környékén megvizsgálva a szeizmogramokat, azt tapasztalta az obszervatórium, hogy a pirossal jelölt állomásokon (Hortobágy, Kisújszállás, Besenyszög, Bernáthegy (Heves), Piszkés-tető) tisztán felismerhető jelek vannak, melyek NEM földrengéstől erednek.


A kommentelők közül viszont többen vadészgépek gyakorlatozására gondoltak, és mint a heol.hu-ról kiderül, amely a Magyar Honvédséget kérdezte a zaj eredetéről, valóban ez történt. Mint írják, Gripenek gyakorlatoztak Eger felett, ez okozta a hangrobbanást. Mint a Honvédség írta, az említett Eger és környéke feletti légtérben található az egyik gyakorló légtere a magyar vadászgépeknek.

“A nap folyamán a Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálat, JAS-39 Gripenekkel gyakorló (Tango) riasztási feladatot hajtott végre e fölött a terület felett. A végrehajtás során számos kötelező repülési feladatot kell végrehajtani a pilótáknak a vadászgéppel, melyek során a hangsebesség átlépése tizenkétezer méteren, illetőleg afölött történik a szabályoknak megfelelően. Ettől függetlenül a légköri viszonyoktól függően a hangrobbanás lökéshulláma leérhet a föld felszínéig és okozhatja az említett jelenséget (hanghatás, vibráció).”

Az obszervatórium megfigyelései

Az obszervatórium megfigyelése szerint jelek beérkezési ideje és az állomások távolsága alapján a jelek terjedése nem a Földben, hanem a légkörben történt (a szeizmogramok láthatók a mellékelt képeken).


Piszkés-tetőn nem csak szeizmológiai, hanem infrahang-állomás is működik, mely szintén detektálta a jelenséget. Az infrahang-jelek elemzése megmutatta (lsd. mellékelt ábra), hogy a beérkező hullámok dél-keleti irányból érkeztek, ami egybevág a szeizmológiai állomásokon tapasztaltakkal.


Úgy vélték, hogyaz erős hanghatás valahol az Alföld északi részén, Hortobágy környékén a légkörben keletkezhetett.

Forrás: Facebook, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több légkör

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Elégett egy műhold a Föld légkörében

1995-ben indították útjára a maga idejében úttörőnek számító ERS-2 európai földmegfigyelő műholdat, hogy a hasonló felszereltségű, 1991-ben indított és 2000-ig működő…Tovább

még több hang

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Hogyan énekelnek a bálnák?

Körülbelül ötvenmillió évvel ezelőtt a bálnák szarvasszerű ősei úgy döntöttek, maguk mögött hagyják a szárazföldi életet, és visszatérnek a tengerbe…Tovább

Légy oly kedves, oszd meg ezt a cikket!
Köszönjük!

10 hozzászólás

 1. Kecskeméten van egy katonai reptér.

  1. Author

   Hallottátok? Ijesztő volt? Nagyon rejtélyes!

  2. Durva? Mit értesz ezalatt? Nagyon hangos volt? Vagy különös? Mihez hasonló?

   1. Más volt mint általában.
    Én úgy nőttem fel, hogy 30 km-en belül két orosz katonai reptér volt. Bombázótér is 30 km-en belül. Itt naponta repültek felettünk kötelékben, és alacsonyan , magasan átlépve minden olyan határt amit lehetett. Megszoktuk, még az ablakok remegését is. Azóta is itt megy a heti gyakorlat, igaz már nem orosz gépekkel. Tudjuk, hogy ha hallottunk egy hangrobbanást, utána meghalljuk a gépet is általában. De most valahogy más volt, és repülő hangját nem lehetett hallani, de erre megvan a válasz, csak a robbanás hullámai érték el a földet.

 2. Nem lehet hangrobbanás? Régen megszokott volt. Emlékszem, például a Balatonnál gyermekkoromban épp csak felkaptuk a fejünket fürdőzés meg napozás közben, amikor hatalmasakat dörrent az ég a pápai meg sármelléki vadászgépek miatt. Talán már elszoktak a népek az efféle hangrobbanásoktól.

 3. Nah, puff a kirakat, gondoltam, hogy katonai gyakorlatról van szó. Kaposvár mellett, sok évig működött Taszáron egy katonai reptér. Az egyik barátunk ott volt vadászpilóta. A felszállások előtt, bevizsgálás volt, repülhet-e a pilóta. Szóval, nem meglepő ez a dolog. A volt férjem, amikor még be kellett vonulni munkába állás előtt, itt vizsgált . Nem tudjátok elképzeli, micsoda büfé, meg minden volt ahhoz, hogy, hogy a vadászpilóták felszállhatnak e vagy sem. Nem tudom most hogy van. Az biztos, a az embereket tájékoztatni kell ezekről az eseményekről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük