A csütörtök is melegrekordot hozott

februári melegrekordok

Gyűlnek a februári melegrekordok


Ezzel februárban összesen tizenegy napon volt valamilyen melegrekord.

Február 29., Csütörtök

Csütörtökön is folytatódott a napi hőmérsékleti rekordok sorozata, a fővárosban Újpesten 17,5 fokig fokot mértek, ami új fővárosi napi melegrekord. A korábbi, erre a napra vonatkozó rekord 16 fok volt, amit 1992-ben, Budapest Örsöd állomáson mértek. A János-hegyen ugyanakkor csütörtök reggel mindössze 7,9 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, így 0,1 fokkal megdőlt a fővárosi hajnali melegrekord is. A korábbi rekord 7,8 fok volt, amit Lágymányoson mértek 2016-ban.

Február 28., Szerda

Szerdán is folytatódott a februárban megszokotthoz képest jóval enyhébb időjárás. A tatabányai Dózsakertnél található meteorológiai állomáson szerdán hajnalban 11,1 Celsius-fokot mértek, amivel megdőlt az erre a napra vonatkozó hajnali országos melegrekord. A korábbi rekord 10,5 fok volt, amit a Zalában található andráshidai állomáson mértek, még 1994-ben.

A fővárosban is megdőlt az erre a napra vonatkozó hajnali melegrekord, a Lágymányoson mért 9,7 fokkal. A korábbi rekord 8,9 fok volt, amit a budapesti Országút állomáson 1912-ben regisztráltak.

Február 27., kedd

Kedden folytatódott a Magyarországtól délnyugatra elhelyezkedő ciklon előoldalán a meleg levegő beáramlása a Kárpát-medence fölé. Az ilyenkor átlagosnál több fokkal melegebb időben sokfelé 15 Celsius-fok, a Tiszántúlon többfelé 20 Celsius-fok felett alakultak a napi csúcsértékek.

Körösszakálon 22 fokot mértek, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó napi maximum-hőmérséklet rekordja. A korábbi rekordot, 19,7 fokot még Sopronban mérték 1998-ban.

A fővárosban a hajnali melegrekord dőlt meg kedden, Lágymányoson ugyanis csupán 9,1 fokig hűlt le a levegő. A korábbi rekor 8,4 fok volt, amelyet Budapest Vár állomáson mértek 1897-ben – írták.

Február 24., szombat

Szombaton tavasziasan enyhe volt az idő, számos településen volt magasabb a napi minimum-hőmérséklet az ilyenkor megszokottnál. Kecskemét K-puszta meteorológiai állomáson 10,8 Celsius-fokot mértek szombat hajnalban, amely új országos legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord.

A korábbi rekordot ugyanezen a mérőállomáson regisztrálták, 2017-ben, akkor 9,2 fok volt február 24-én hajnalban.

Megdőlt a budapesti hajnali melegrekord is szombaton: Pestszentlőrincen 9,7 fokot mértek. A korábbi rekord 8,1 fok volt, amelyet Budapest Lágymányos és Budapest Pestszentlőrinc állomásokon mértek, 2017-ben.

Február elején négy napon át sorra dőltek a fővárosi rekordok, majd egy nap szünet után újult erővel folytatódott a tendencia, ezúttal már országos rekordokkal. Volt egy hét, amikor hat napon is megdőlt valamilyen melegrekord.

Február 11., vasárnap

Vasárnapra virradóra egy peremciklon érte el az országot, amelynek előterében az erős, délnyugatias áramlással érkező meleg levegő következtében ismét több új melegrekord született. Vasárnap a legmelegebb órákban Gyomaendrőd Gyoma állomáson 20,9 Celsius-fokig melegedett fel a levegő, ez kevéssel múlta felül az 1958-ban Ásotthalmon mért 20,1 fokos, korábbi országos napi maximum hőmérsékleti szélsőértéket.

Emellett Sándorfalva Tiszapart állomáson olyan enyhe volt az idő vasárnap virradóra, hogy a hajnalban regisztrált 12,8 fokos érték új országos napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord lett. A korábbi rekordot, 9,4 fokot még 1958-ban mérték, Pannonhalmán.

A főváros sem maradt ki a “rekordözönből”, a ciklon érkezése előtt, még szombaton Ferihegyen 15,5 fokot rögzített a mérőműszer, amellyel új fővárosi napi maximum-hőmérsékleti rekord született. Előtte a Gellérthegyen mért 15,3 fokos érték tartotta a rekordot.

Vasárnap hajnalban pedig Lágymányoson csak 9 fokig hűlt le a levegő, ezzel új fővárosi napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi, 6,5 fokos rekordot szintén Lágymányos tartotta, ahol 2007-ben regisztrálták ezt az értéket.

Február 10., szombat

Szombaton, február 10-én két országos napi rekord született, az egyik pedig ugyanannak az 1958-as februári, ásotthalmi hőhullámnak a csúcsértékére licitált rá. A Szeged külterületén mért 20,2 Celsius-fokos maximum hőmérséklet egy fokkal haladja meg az Ásotthalmon 1958-ban mért 19,2 fokos napi rekordot.

Az éjszaka is igen meleg volt, Kiskunmajsán mindössze 12,8 fokig hűlt le a levegő, ez csaknem 5 fokkal több Babócsa 2020-ban regisztrált 8,2 fokos legmagasabb napi minimum-hőmérsékleténél.

A fővárosban szintén nem telhetett el nap a már szinte megszokott melegrekord nélkül: Újpesten 18,4 fokot mértek a legmelegebb órákban szombaton, ez több mint 2 fokkal magasabb a Lágymányoson 2020-ban feljegyzett 16,3 fokos napi maximumnál.

Budapesten is szokatlanul enyhe volt az éjjel, Ferihegyen és Pestszentlőrincen is csupán 9,9 fokig süllyedt a higanyszál, amivel napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi csúcs 7 fok volt, amelyet Budapest Országút állomáson mértek 1966-ban.

Február 9., péntek

Ezen a napon a hajnali országos napi melegrekord dőlt meg a Sellyén mért 11,1 fokkal, ami a korábbi 10,3 foktól vette át a kétes értékű stafétát. Ez utóbbit 2016-ban mérték Kaposvár Fészerlak állomáson.

Február 7., szerda

Vasárnaptól szerdáig minden nap megdőlt a fővárosi melegrekord. Szerdán Újpesten 15,1 Celsius-fokot mértek, korábban ezen a napon 2011-ben Pestszentlőrincen 15 fok volt a maximum.

Február 6., kedd

Kedden a fővárosi melegrekord mellett új széllökés-rekord is született. A tavaszias időben a fővárosban az újpesti állomáson 17,8 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek, ami új legmagasabb napi maximumhőmérsékleti rekord a fővárosban. A korábbi rekord 17,4 fok volt, azt Lágymányoson mérték 2004-ben.

Megdőlt a fővárosi napi legmagasabb széllökés rekordja is: a János-hegyen óránkénti 93,6 kilométeres széllökést mértek. A korábbi rekordot, az óránkénti 86,4 kilométeres széllökést több mint hatvan évvel ezelőtt, 1962-ben regisztrálták a Budapest Országút meteorológiai állomáson.

A HungaroMet a Facebook-oldalán azt osztotta meg, hogy országszerte 9-14 fokkal volt melegebb kedden, mint a sokévi átlag, de ez még mindig nem volt elég az országos melegrekordhoz, ami 21 Celsius-fok volt erre a napra vonatkozóan.

A délnyugati szél és az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb idő megtette a hatását, így idén először kedden mértek húsz fokot Magyarországon. Sopronhorpácsnál kora délután már 20,3 fokot regisztráltak. Az erre a napra vonatkozó melegrekordot, 21 Celsius-fokot 2004-ben, Kiskunhalason mérték.

Február 5., hétfő

Vasárnap után hétfőn ismét megdőlt a fővárosi hajnali melegrekord: Újpesten 10,3 fokot mértek. A korábbi, erre a napra vonatkozó legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord 8,4 fok volt a lágymányosi állomáson, még 2004-ben.

Február 4., vasárnap

Vasárnap egy hullámzó frontrendszer vonult át az országon változékony időjárást hozva, miközben délnyugat felől folytatódott az enyhe légtömegek beáramlása a Kárpát-medencébe. Az átlagosnál jóval enyhébb idő pedig a fővárosban több melegrekordot is megdöntött.

Az újpesti meteorológiai állomáson 13,9 fokot mértek, ami új napi legmagasabb maximumhőmérsékleti rekordot jelent Budapesten. Ez mindössze 0,1 fokkal több, mint a korábbi csúcstartó 13,8 fok, amit a ferihegyi illetve az országúti állomáson mértek 2021-ben.

A hajnali időjárás szintén nagyon enyhe volt: a minimumhőmérséklet több helyen is kilenc fok körül alakult a fővárosban, ami jóval magasabb, mint az erre a napra vonatkozó eddigi szélsőérték, az 1967-ben Budapest Országút állomáson rögzített 6,1 fok. Végül az új napi legmagasabb minimumhőmérséklet fővárosi rekordere a Lágymányoson mért kilenc fok lett.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Heti időjárás | Enyhe lehűlés jön

Változón felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, olykor élénk széllel és néhol esővel március első hetében. Szerdától csökken a nappali felmelegedés…Tovább

Íme, a szombati melegrekord

A februári melegrekordok után ugyanebben a szellemben indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken. A tatabányai…Tovább

még több Budapest

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

5 hozzászólás

  1. Az a gyanúm, hogy a sorozat a napokban folytatódni fog. 😕

  2. És folytatódott… megyek is, ma is, lepkészni 🙂

    1. Ha 20 évvel ezelőtt azt mondtad volna valakinek, Cen’, hogy te 20 év múlva február végén lepkéket fogsz fotózni a birtokon, vajon mit gondolt volna rólad?… 🤔🙂

  3. Talán egyszerűbb volna most már azokat a napokat feljegyezni, amikor nem dőlt meg melegrekord. ☹ (Viccesnek tűnhet, de inkább szomorú.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük