Frissítés | A Nébih nem engedélyezi a felületi pocokirtást

mezei pocok

Frissítés | A Nébih nem engedélyezi a felületi pocokirtást


A hosszú ősz, az enyhe, száraz, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás is kedvező feltételeket teremtett a mezei pockok elszaporodásához, amelyek idei inváziója a korábbi években megszokottnál is jelentősebb.

Egy-egy pár szaporulata egy évben akár százötven-kétszáz egyed is lehet.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a rágcsálók számos kultúrában jelentős kárt okoztak az idén, egyes helyeken hatvan vagy akár száz százalékos is lehetett a pusztítás, amit maguk mögött hagytak.

Miután az uniós agrártámogatások feltételrendszerének változása miatt előtérbe került a forgatás nélküli talajművelés, a tarlóhántás elmaradása és a területek ugaroltatása, a pockok járatait nem bolygatják meg a termelők, és korlátlanul szaporodhatnak a rágcsálók – hívta fel a figyelmet szervezet.

Mint hozzáteszik, a hatóság jelenleg két készítményt engedélyez a mezei pocok gyérítésére, ezekkel a szerekkel azonban csak a járatokban lehet védekezni – előzetesen benyújtott regisztrációs kérelem után -, felületkezelésre nem használhatók.

A megengedett szerekkel viszont a kamara szerint az idei pocokinvázió ellen nem lehet eredményesen védekezni, ezért azt kérik a hatóságoktól, hogy szélesítsék ki a védekezés lehetőségeit, hogy megakadályozható legyen a mezei pockok mostaninál is súlyosabb kártétele a termőföldeken.

A NAK minden olyan technológiai megoldást támogat, amellyel a mezei pocok kártétele minimalizálható, ideértve az új, innovatív technológiák térnyerését, valamint a károkozásnak jobban kitett területeken az egyszerűbb kijuttatási módszerek és a magasabb dózisok engedélyezését.

A Nébih nem késlekedett a válasszal és az indoklással:

Mint a honlapjukon megjelent közleményben írják, a rágcsálóirtót bejuttatni a mezei pocok járataiba nehezebb, mint amilyen a teljes felületkezelés volna, de a szer veszélyessége miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezt nem engedélyezi.

A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező rágcsálóirtók súlyosan károsítanák az élővilágot, és az emberre is veszélyesek lehetnek.

A közlemény szerint szigorú kockázatcsökkentéssel lehet csak megelőzni, hogy más állatok is elfogyasszák a pocok elleni mérget, vagy a mérgezett példányokat. A megfelelő elhelyezés mellett arra is figyelni kell, hogy a véralvadásgátlót tartalmazó készítményből csak a meghatározott adagot rakják ki, a pocoktetemeket gyűjtsék össze, távolítsák el a kiömlött csalétket, és gondoskodjanak folyamatos vadriasztásról.

A mezei pocok elleni, hatósági útmutatás szerinti védekezés egyaránt érdeke és feladata minden földhasználónak – hangsúlyozta a hatóság.

Forrás: MTI, kép: Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több mezőgazdaság

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük