Piros hó, vékonycsőrű sirály, bajszos poszáta

Piros hó, vékonycsőrű sirály, bajszos poszáta


Láttunk már példát rá nem egyszer, hogy markáns frontok hoztak hozzánk ritka madarakat. 2018 márciusában például a szibériai hidegnek köszönhettünk egy új fajt Magyarországon, a feketetorkú szürkebegyet (Prunella atrogularis). Erről részletesen írtam ITT, a madárka valószínűsíthető elpusztulásáról pedig ITT.

Talán az utóbbi 20 év legemlékezetesebb madármegfigyelése a birtokon,

a havasi sarlósfecske felbukkanás, szintén egyértelműen frontokhoz köthető.


2020 nyarán a havasi sarlósnál is ritkább madárfajt észleltünk a birtokon, amely Magyarországra nézvést új madárfaj lett volna, ha legalább egy fotót sikerül lőni róla. Váratlanul egy afrikai madárfaj, egy tüskebujkáló (Cercotrichas galactotes) jelent meg az Angolkertben a babérmeggyek között (ez kissé emlékeztethette a délvidék örökzöld bokrosaihoz).


Összetéveszthetetlen, nemcsak a vörös, tarka, hosszú, és égnek meresztett faroktollak miatt, hanem a mozgása se akármilyen.

Ez a madár

megint csak egy szokatlanul erős déli front másnapján bukkant fel. Egy olyan napon, amikor sorok alakultak ki a kocsimosók előtt a szaharai por miatt. Sajnos az egyébként rendkívül feltűnő és könnyen határozható tüskebujkálót hiába kerestük aztán és próbáltuk befogni négy napon át, és így a tüskebujkáló magyarországi előfordulása továbbra sem bizonyított, az eset mégis tanulságos, és mindig eszembe jut, amikor ismét szaharai port jelez előre a meteorológia.

Főként a heves déli frontok érkeznek egyre sűrűbben, és az utóbbi években már szinte megszokott, hogy a Szaharából hozzánk is érkeznek porfelhők.

Ez a por nemcsak egyre gyakrabban ajándékoz meg minket látványos, intenzíven vörös alkonyokkal, de egyre sűrűbben észleljük azt is, hogy eső után merő sár és por minden kocsi. Ennek oka,

hogy az afrikai homokviharokkal a magaslégkörbe kerülő homokot a frontok elhozzák egészen idáig.

Az egyik ilyen 2018-as időjárási helyzetről ITT láthatjátok az OMSZ videóját. Az afrikai eredetű légtömeg és homok betörésének azonban mást is köszönhetünk. Először is: a “lehetetlen” szinonimájaként emlegetett

“piros hó”

egyre nagyobb területeken és egyre gyakrabban válik valósággá, a légkörből kiülepedő homok ugyanis a magashegységekben a havat gyakran narancssárgára, nagyobb mennyiségben szinte pirosra színezi.


Egyre gyakrabban alakulnak ki fullasztó, trópusi éghajlatot idéző időszakok, sőt, ennek megfelelően még az is előfordul, hogy a birtok erdői is egy trópusi esőerdő képét mutatják, vagyis: úgy is képes eső esni bennük, ha fölöttük egy szál felhő sincs. Erről ITT számoltam be, és videóban is megmutattam, milyenek az ilyen trópusi hajnalok.


De ami talán a leglátványosabb és madárbarátok számára a legfontosabb is: ezekkel a frontokkal egyre sűrűbben érkeznek madárritkaságok. Ilyen szaharai porfelhővel érkezett hozzám a tüskebujkáló is.


A Földközi-tengeren partvidékének jellegzetes (s igen szép) sirályfaját, a vékonycsőrű sirályt is ez a déli áramlás hozta hozzánk (Fotó: Wikipédia)
Bajszos poszáta (Sylvia cantillans) | Fotó: Wikipédia

Szintén 2018-ban ugyanilyen frontnak köszönhetően láttak Magyarországon vékonycsőrű sirályt (Larus genei) is. Ez a madár jellemzően a Földközi-tenger partvidékének madara, s rendkívül ritkán vetődik el hozzánk. A baranyai Sumony mellett pedig – szinte ugyanakkor – a madárgyűrűzők hálóján egy bajszos poszáta (Sylvia cantillans) akadt fent. Ő is a mediterránum és Észak-Afrika madara, és ez volt a harmadik hazai előfordulása.

Az utóbbi évtizedben egyre gyakoribbak az ilyen ritkaságokat is szállító frontbetörések, hosszútávon pedig az várható, hogy a klímaváltozás hatására egyre több mediterrán madárfaj jelenik meg a térségünkben.

Ha pedig azt halljuk: “jön a szaharai por”, vegyük a távcsövet, irány a terep vagy az udvar, hátha megpillantunk valamit, ami a porral együtt jött, és amire aztán úgy révedhetünk majd vissza, mint én a 2023-as havasi sarlósokra, és nem úgy, mint a 2020-as tüskebujkálóra.


 

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madárritkaság

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Légy oly kedves, oszd meg ezt a cikket!
Köszönjük!

1 hozzászólás

  1. Micsoda egyéniség a tüskebujkáló, bajszosposzáta, egyik szebb, mint a másik 🐦‍⬛🐦🕊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük