Pénzügyi kockázatokkal is jár a biodiverzitás csökkenése

pénzügyi kockázatok biodiverzitás csökkenése

Pénzügyi kockázatokkal is jár a biodiverzitás csökkenése


A biológiai sokféleség csökkenése jelentős kockázatot jelent a gazdaságra és a pénzügyi szektorra is. E hatások mérése ugyanakkor jóval bonyolultabb, mint az éghajlatváltozási kockázatoké. Egészen a közelmúltig világszerte hiányosak voltak az ezzel kapcsolatos ismeretek.

Mindez a piacokon pontatlan árazáshoz, a tőke helytelen elosztásához, végső soron a kockázatnak való fokozott kitettséghez vezethet, és mindez a társadalmi jólétet veszélyezteti. A döntéshozóknak, pénzügyi felügyeleteknek, jegybankoknak ezért alaposan fel kell térképezniük a hatásokat és a kezelési lehetőségeket.

A biodiverzitás csökkenéséből adódó pénzügyi kockázatok felmérésére indított kutatási programot az Európai Bizottság és az OECD, melyen Magyarországot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselte. A bank a Zöld program keretében közel két éven át dolgozta ki a módszertant.

A projekt első felében, tavaly az OECD egy általános módszertani felügyeleti keretrendszert dolgozott ki a központi bankok számára, amelynek segítségével a jegybankok azonosíthatják, priorizálhatják és értékelhetik a természettel kapcsolatos pénzügyi kockázatokat.

A keretrendszer szerint a biodiverzitás erodálásához öt faktor járul hozzá a leginkább:

a termőföld- és tengerhasználat

  • a természeti erőforrások kimerítése
  • a klímaváltozás
  • a légszennyezés és
  • az idegen fajok megjelenése.

A közel kétéves együttműködés második szakaszában az MNB a keretrendszer hazai megvalósításának lépéseit dolgozta ki. A keretrendszert hivatalosan június 30-án publikálják.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több biodiverzitás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kellenek halak a kerti tóba?

Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük