Klímahanyagság miatt pénzbírságra ítéltek egy államot

légszennyezés franciaország

Franciaország nem vette elég komolyan a légszennyezés kérdését


A francia állam ellen még korábban francia civil szervezetek nyújtottak be keresetet egy petíció kíséretében. A bíróság pedig ismét megerősítette, hogy felelősnek tartja az országot bizonyos klímavédelmi intézkedések elmulasztása miatt elsősorban a légszennyezés terén. Az Államtanács, Franciaország legfelsőbb közigazgatási bírósága pénteken tette közzé az indoklását, amelyben a légszennyezettség határértékeinek átlépésére hivatkozott, elsősorban Párizsban és Lyonban.

Ezért a 2022 júliusa és 2023 júliusa közti időszak két félévére nézve kétszer ötmillió, azaz összesen tízmillió eurós pénzbüntetés megfizetésére kötelezte az államot.

Az Államtanács 2017 júliusában kötelezte először a kormányt, hogy dolgozzon ki programot a szállópor- illetve (a közúti közlekedéshez kapcsolódó) nitrogén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tizenhárom nagyvárosi övezetben. A terv kidolgozása azonban nem sikerült túl jól. Azóta a francia kormányt 2021-ben és 2022-ben is harmincmillió euró megfizetésére kötelezte az igazságszolgáltatás, amiért nem lépett fel kellőképpen határozottan a légszennyezettség ellen.

Az Államtanács ugyanakkor azt is megállapította, hogy a szállópor egyetlen városi övezetben sem lépi át a határértéket.

A nitrogén-dioxiddal viszont már nem ilyen szerencsés a helyzet. Míg Toulouse és Aix-en-Provence belső övezeteiben a küszöbérték alatt marad, Párizsban és Lyonban jelentősen túllépi azt. Az utóbbi két városban a már bevezetett illetve tervezett intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy a lehető legrövidebb időn belül a határérték alá csökkentsék a szennyező anyagot.

A tízmillió eurós büntetésből a keresetet benyújtó Les Amis de la terre nevű civil szervezetnek tízezer eurót ítélt meg a bíróság, az összeg fennmaradó része környezetvédő egyesületeket és az illetékes állami szerveket illeti meg.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még többet a légszennyezésről

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több Franciaország

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Elkeltek Napóleon pisztolyai

Napóleon pisztolyai 1,69 millió euróért (664 millió forintért ) keltek el vasárnap a Párizs közelében lévő fontainebleau-i kastély mellett megrendezett árverésen. ..Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük