Van egy hely, ahol nőtt a biodiverzitás az elmúlt évtizedekben!

Van egy hely a Földön, ahol nagyot nőtt a biodiverzitás az elmúlt évtizedekben!


A norvég Nord Egyetem és a spanyolországi Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) kutatói mintegy húszezer alkalommal vizsgálták meg a vonóhálókat a Norvég- és a Barents-tengeren 1994 és 2020 között, és az évtizedek során érdekes tendenciát figyeltek meg.

Míg 1994-ben átlagosan nyolc halfajt fogott meg egy-egy háló, 2020-ban már több mint tizenhármat, vagyis hatvanhat százalékkal többet.

A globális felmelegedés miatt a sarkvidéki és szubarktikus régiókban olyan fajok kezdtek el megtelepedni, amelyek korábban a melegebb, déli vizekben éltek. A felfedezés azt bizonyítja, hogy a klímaváltozás hatására változik a fajok elterjedése nemcsak a melegebb helyeken, hanem a hidegebb régiókban is, amelyek sokkal gyorsabban melegszenek, mint a bolygó többi része.


Reine, Norvégia

A kutatás összesen 193 fajt érintett, amelyből 71 korábban a melegebb vizekben élt, most viszont a sarki területeken is gyakrabban felbukkan.

Ugyanakkor 23 olyan, korábban itt jellemző fajt is találtak, amely egyre kevésbé látható az északi vidékeken. Úgy tűnik viszont, van néhány arktikus állat, amely jól alkalmazkodik a hőmérséklet emelkedéséhez, és egyre nagyobb területet foglal el, ilyen például az atlanti tőkehal.

Mint a kutatók írják, ez a fajnövekedés az ökológiai kölcsönhatások átalakulásához vezethet, és változásokat okozhat az egész ökoszisztéma szerkezetében és működésében.

Forrás: Earth.com, képek: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több biodiverzitás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több vadon

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Nahát, épp erről láttam minap egy filmet! Igaz, ez se igazán jó hír.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük