Partifecskéknek alakítottak ki költőhelyet a Duna-völgyében

partifecskék

Költhetnek a partifecskék a Duna-völgyében


A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület minden évben partnereivel közösen igyekszik otthont teremteni a partifecskéknek, és idén sem feledkezett meg róluk, mint a szervezet Facebook-oldalán olvasható. Támogatók bevonásával, munkagépekkel 1500 négyzetméternyi költőhelyet alakítottak ki a Duna Komárom-Esztergom vármegyei szakaszán. A madarak érkezése előtt Ács, Komárom, Lábatlan, Mocsa és Neszmély külterületén hoztak létre kisebb-nagyobb partfalakat.

Az egyesület felméri a madarak költőhelyét, így a telepek közel nyolcvan százalékáról többéves információkkal rendelkeznek, és a növényekkel benőtt partfalakat újra fészkelésre alkalmas állapotba hozzák.

A partifecske a legkisebb hazai fecskefajunk. Védett, természetvédelmi értéke ötvenezer forint. Telepesen fészkel, sokszor több száz párból álló kolóniákat is kialakíthat. Minden évben új költőüregekből álló telepeket létesít, hogy az előző évi fészkekben elszaporodott parazitákat elkerülje. Vonuló madár, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti.

Képek a szervezet Facebook-oldalán láthatók, bővebb információk az egyesület oldalán találhatók.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több fecske

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Megérkezett az első füsti fecske!

Korai érkezés ez, de nem kirívó eset. Régebben az elsőket március utolsó napjainál hamarabb nem lehetett látni. Legtöbbször március 31-én érkezett a füsti, és általában…

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük