Pályázatot hirdetnek a városi madárkérdés rendezésére

városi madarak

Problémát okoznak a városi madarak


A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány pályázatot hirdetett a tágan értelmezhető “városi madárkérdés” megoldására. Ami biztos, hogy a “madárkérdés” egyik fő fókusza, hogy “a madarak lehetséges hordozói és terjesztői lehetnek számos fertőző betegségnek és parazitának”. Ez pedig a madárinfluenza terjedésével valóban időszerű kérdés lehet, hogy ne kelljen kiirtani a madarakat.

A galambokra sokszor panaszkodnak amiatt, hogy koszosak, a varjakra pedig azért, mert széthordják a szemetet, és hajlamosak lehetnek megtámadni az embert, amikor a fészküket védik, a sajtó pedig hajlamos még fokozni is a pánikot. Ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy az ember hajlamos nehezen viselni, ha más lények akár csak kisebb kellemetlenségeket is okoznak neki.

A pályázat részletesebb leírása szerint “a városi környezetben a gyakran felmerülő kihívások közé tartozik a galambok nagy egyedszáma, a varjak és seregélyek esetleges agresszivitása, valamint a vízpartokon élő kacsákkal, hattyúkkal és sirályokkal kapcsolatos gondok.”

A városi madárkérdés humánus megoldása

Az Alapítvány célja mindenesetre, hogy “a városi madárkérdés humánus megoldása kapcsán elősegítse olyan pályaművek megszületését, amelyek alkalmasak konferencián való bemutatásra, illetve széles körben való terjesztésre is, valamint hivatkozási alapként szolgálhatnak a döntéshozók számára.”

A pályázatra egyetemi, főiskolai hallgatói jogviszonnyal vagy egyetemi, főiskolai végzettséggel rendelkező magánszemélyek jelentkezését várják. A benyújtott harminc-negyvenezer karakter terjedelmű dolgozatokat szakemberekből álló zsűri fogja elbírálni. Az első helyezett 500 ezer forint, a második helyezett 300 ezer forint, a harmadik helyezett 200 ezer forint jutalomban részesül. Emellett a győztes szakmai konferencián és a sajtóban is bemutathatja javaslatát a nagyközönségnek.

A madárállományok és a problémák területenként eltérőek

“A nagyvárosainkban élő madarak hatása az emberek és állatok jóllétére, valamint a közegészségügyre kiemelt, időszerű kérdéskör. A madarak lehetséges hordozói és terjesztői lehetnek számos fertőző betegségnek és parazitának, viszont nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ezek a gerinces állatok szenvedni és örülni képes, érző lények, amelyeket nemcsak az erkölcsi érzék, hanem jogszabályok is védenek”

– írta az alapítvány közleményében, hozzátéve, hogy bár világszerte léteznek megoldási kísérletek, még nincsenek olyan kiforrott technológiák, amelyek állatvédelmi szempontból is teljes mértékben elfogadhatóak, a lakosság szempontjából is megnyugtatóan rendezik a kérdést és egyidejűleg a jogi kereteknek is megfelelnek.

A felhívás szerint a hazai helyzet felmérése jelenleg nem naprakész és nem teljes körű. Jelentős területi különbségek figyelhetőek meg az országban, mivel a madárállományok és az azokkal kapcsolatos problémák eltérőek. Összetett kezelési módok kidolgozása szükséges, valamint együttműködés a szakemberek, kutatók, döntéshozók és az érdekelt felek (lakosság) között. Ezekre való tekintettel hirdeti meg az alapítvány a pályázatot, amelynek részletei ezen az oldalon olvashatók.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több város

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük