Oscar-díj 2024 | Íme, a nyertesek!

Oscar-díj 2024 | Íme, a nyertesek!


Az Oppenheimer kapta a legjobb film díját a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 96. Oscar-gálán. Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák díszletberendezője is elnyerte a díjat a legjobb produkciós tervezés kategóriájában Shona Heath és James Price brit látványtervezővel együtt.

Tarolt az Oppenheimer

A díjátadó nagy győztese Christopher Nolan Oppenheimere volt hét díjjal. Nolannek a filmakadémia a rendezés díját is odaítélte, így két Oscarral távozhatott a ceremóniáról. Az Oscar-szobrot átvéve a rendező megjegyezte, hogy a filmipar évszázados múltra tekint vissza, és még mindig fejlődik. “Rengeteget jelent a tudat, hogy úgy gondolják, jelentős része vagyok ennek”.Az atombomba atyjáról, J. Robert Oppenheimerről forgatott film főszereplője, Cillian Murphy a legjobb színész kategória Oscar-szobrát nyerte el. Mint mondta: “mindannyian Oppenheimer világában élünk”, ezért díját “a mindenütt jelenlévő béketeremtőknek” ajánlotta fel. Robert Downey Jr. lett a legjobb férfi mellékszereplő, aki Lewis Strauss-t, az amerikai Atomenergia Bizottság egykori elnökét alakította. “Szeretnék köszönetet mondani szörnyű gyermekkoromnak és a filmakadémiának, ebben a sorrendben” – viccelődött a pályafutása első Oscarját elnyerő színész.Az Oppenheimerért Hoyte van Hoytema szerezte meg a legjobb operatőr díját, és Jennifer Lame, a film vágója is díjazott lett. A legjobb filmzene mezőnyben szintén az Oppenheimer nyert: a zeneszerző Ludwig Göransson második Oscarját vihette haza.

Magyar győztes is lett

Az Alasdair Gray skót író regényéből készült Szegény párák tizenegy jelöléséből végül négyet váltott díjra. Az egyik a produkciós tervezés kategóriában. Az Oscar-gálán Mihalek Zsuzsa nevében is Shona Heath és James Price vette át a díjat.


“Óriási öröm, kiváló eredmény és újabb lendület a magyar filmeseknek és az egész ágazatnak Mihalek Zsuzsa Oscar-díja Jórgosz Lánthimosz Szegény párák című, Magyarországon készült filmjéért” – fogalmazott az MTI-hez eljuttatott közleményében Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Mint hozzátette, Mihalek Zsuzsa hazai szakemberekből álló berendező csapatával filmtörténeti jelentőségű alkotás létrejöttéhez járult hozzá, melyet világpremierje óta méltatnak és díjaznak világszerte.

“A magyar filmesek ismét bizonyították, hogy tehetségükkel, lelkesedésükkel, szorgalmukkal világszínvonalú produkciókat alkotnak, melyek tovább növelik a magyar filmipar presztízsét a világban. Nagy örömmel gratulálok Mihalek Zsuzsának, Kemény Ildikó producernek és az egész csapatnak!”

A Szegény párák a maszk és haj, valamint a jelmez kategóriában is nyert. Holly Waddigton jelmeztervező a díjat átvéve elismeréssel emlékezett meg a magyarországi forgatásról is.

A Szegény párák főszerepéért kapta meg a legjobb színésznő Oscarját Emma Stone. Az érzelmeivel küzdő színésznő azzal indította köszönőbeszédét, hogy elárulta, elszakadt a ruhája. A díjat a film teljes alkotógárdájának és színészcsapatának ajánlotta. Stone 2017-ben a Kaliforniai álomért egyszer már elnyerte a legjobb színésznő Oscarját.


A legjobb női mellékszereplő díját Da’Vine Joy Randolph, a Téli szünet sztárja vehette át. “Olyan sokáig más akartam lenni, de most rájöttem, hogy csak önmagamnak kellett lennem, és köszönöm, hogy megláttatok” – mondta könnyeivel küszködve a színésznő.

Emlékezés az embertelenségre

A legjobb nemzetközi film Oscarját az Érdekvédelmi terület című, Auschwitzban forgatott brit holokausztdráma kapta. Mint Jonathan Glazer rendezője a díjat megköszönve elmondta, a koncentrációs tábor parancsnokáról szóló filmjével az erőszak természetét akarta bemutatni. “Azt gondoljuk, hogy soha nem tudnánk így viselkedni, és nem is viselkedünk így. De szerintem ebben nem kellene ennyire biztosnak lennünk” – mondta, miközben a Gázai övezetben folyó háborút is említette.


A legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-szobrát Justine Triet és Arthur Harari vehette át az Egy zuhanás anatómiája című filmért. Az American Fiction írója, Cord Jefferson a legjobb adaptált forgatókönyv díját vitte el.

A legjobb dokumentumfilmért járó elismerést a 20 nap Mariupolban alkotóinak ítélték oda. “Ez Ukrajna történetének első Oscar-díja” – mondta el Msztyiszlav Csernov ukrán filmrendező. “Megtiszteltetés számomra, de valószínűleg én leszek az első rendező ezen a színpadon, aki azt mondja, bárcsak sohase készítettem volna el ezt a filmet”.

A rövid dokumentumfilm díját a The Last Repair Shop kapta, a kisjátékfilm kategória győztese a Henry Sugar csodálatos története lett, de a rendező, Wes Anderson nem volt jelen.


 • A legjobb hangért járó Oscart Tarn Willers és Johnnie Burn vehette át az Érdekvédelmi területért.
 • A legjobb filmdal Oscarját Billie Eilish és fivére, Finneas O’Connell kapta a Barbie What Was I Made For című számáért, amelyet a ceremónián élőben elő is adtak.
 • A látványeffektus díjáért a Godzilla Minus One stábja vonult a színpadra.
 • A legjobb animációs film Oscarját Mijazaki Hajao A fiú és a szürke gém című alkotásának ítélték oda, a legjobb rövid animációs film díját pedig a John Lennon és Yoko Ono zenéje ihlette War is Over! című produkció kapta.

 • A gála házigazdája Jimmy Kimmel volt, aki már negyedszer tért vissza ebben a szerepben.
 • A díjátadók között szerepelt Steven Spielberg és Al Pacino is, akit állva üdvözöltek a sztárok.
 • Hagyományosan megemlékeztek az elmúlt egy évben elhunyt filmes alkotókról is. A megemlékezést a tavalyi Oscar-díjas dokumentumfilmből idézve a múlt hónapban elhunyt Alekszej Navalnij szavaival indították.

A nagy vesztes

A díjátadó nagy vesztese az agyonhájpolt Barbie lett, ez pedig azt mutatja, hogy mégiscsak maradt még némi józanság az filmakadémiában, és egy idejüket múlt feminista közhelyekkel tűzdelt Mattel-reklámfilm nem érte el a zsűri ingerküszöbét. Persze, ennek némiképp ellentmond, hogy a legjobb film kategóriájában is jelölték az alkotást. Emellett a legjobb férfi és női mellékszereplő, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb eredeti dal díjára is esélyes volt, de az ötből csak egy díjat vitt el, a legjobb dalnak járó jelölést, bár a mellékszereplők tényleg nem voltak rosszak, sőt, ők vitték a hátukon a filmet.

Amikor a jelölések kiderültek, sokan felhorkantak, hogy miért nem jelölték sem a főszereplőt, a Barbie-t alakító Robbie Margot-t, sem a rendezőt, Great Gerwiget, és milyen ironikus, hogy ezzel szemben a Kent alakító Ryan Gosling kapott jelölést. Ennek az lehet az oka, hogy míg Kennek a filmben van személyisége, Barbie-nak nincs, és bár ezzel a Barbie-val kapcsolatos közvélekedést tükrözi, egy történethet ez kevés, legalábbis ebben a formában.


De nem akarok teljesen igazságtalan lenni, mert a filmnek tényleg van egy sajátos bája, és nyári limonádéként teljesen jól megállja a helyét.

Frissítés: Korábban azt írtam, idén úgy tűnik, a fajsúlyosabb témák kerültek a fókuszba, és a feminizmus szimpatizánsainak sem kellett teljesen csalódniuk, mert a másik hasonló témájú film, a Szegény párák több díjat is bezsebelhetett, köztük a legjobb női főszereplőnek járót. Azt is hozzátettem, hogy üdítő fordulat, hogy az idén nem ismétlődött meg a tavalyi sokk, amikoris egy kamufilm kapta a legjobb filmnek járó Oscart.

Miután belenéztem a Szegény párákba és elolvastam a nézők véleményét, azt kell mondanom, lehet, hogy tévedtem: nagyon úgy tűnik, hogy ez nem egy női és nem egy feminista film, hanem egy rendkívül kínos katyvasz még kínosabb asszociációkkal, amiről hiába szeretnénk azt hinni, hogy mélyebb mondanivaló van mögötte, mint pusztán bizarr perverziók kiélése. Bőven kimeríti a kamufilm kategóriáját, és ezzel a zsűri idén is letudta a kötelezőt.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Oscar-díj

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Oscart kapnak majd a szereplőválogatók is

Az Amerikai Filmtudományi és Filmművészeti Akadémia (AMPAS) csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy új díjkategóriát vezet be 2026-tól. A legjobb szereplőválogatókat…Tovább

2 hozzászólás

 1. A Barbie-t és a Szegény párákat kivéve minden filmet láttam, ami szóba jött ( az animációkat és a dokfilmeket is kivéve). Csalódott vagyok- Az Érdekvédelmi terület-filmnél ezerszer jobb holokausztos filmeket láttam. A női főszereplő Sandra Hüller fantasztikus benne, mint a Zuhanás anatómiájában is. Szóval Az Oppenheimer sem volt a legjobb film-nekem, annál pl.a Téli szünet is és a Maestro is sokkal jobb volt. A legjobb női mellékszereplőnél ezerszer jobb volt Jodie Foster….Robert Downey Jr.-nek viszont nagyon örültem- zseniális volt a szerepében. Érdekesek a filmdíjak.

  1. Author

   Én egyelőre csak a Barbie-t láttam, de az Érdekvédelmi terület érdekesnek tűnt a trailer alapján, ezek szerint annyira nem az… Hát igen, ezt már szinte megszokhattuk, hogy nem mindig a minőség dönt, valami egyéb ideológia mindig közbeszól, talán most a kiújulni látszó hidegháborús hangulat adta az aktualitást. Mondjuk ez legalább tényleg egy fontos téma azokhoz képest, amik szoktak lenni..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük