Jobb életet szeretnénk a haszonállatoknak

haszonállatok tartása

Tragikus a haszonállatok tartása


Nyolc uniós országban (Belgium, Németország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Svédország) végzett felmérést az európai fogyasztói szervezeteket összefogó BEUC arról, hogyan viszonyulnak az európaiak a haszonállatok tartásához, életkörülményeihez. Országonként ezer válaszadót kérdeztek meg, a magyarországi munkát a Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely közleményt adott ki az eredményekről.

Az eredmények szerint

  • Az Unióban tízből kilenc fogyasztó támogatja, hogy a haszonállatok jólétét új jogszabályokkal javítsák az EU-ban.
  • Nagyobb életterek biztosítását, a ketrecrendszerek és a csonkítások betiltását akarják, a magyarok is.
  • Vásárlóként többet szeretnénk tudni arról, hogyan tartják a haszonállatokat.
  • A tartási módot megbízható címkéken szeretnénk látni a termékeken.
  • Amellett, hogy a haszonállatoknak jobb életet akarunk, európai fogyasztóként úgy látjuk, hogy az erre való áttérésnek méltányosnak kell lennie a gazdák és a fogyasztók számára egyaránt.

Olyan sürgető problémákat kellene rendezni, mint például a malacok ivartalanítása, a csonkolás (csőr, szárny), a ketreces tartás, a borjak anyjuktól való elválasztása közvetlenül a születés után, vagy például az, hogy a természetellenesen gyors növekedésre tartott csirkék lényegében nem tudnak lábra állni, mert a lábuk nem képes megtartani a saját súlyukat.

15 éve nem történik semmi

A felmérés előzménye, hogy az Európai Bizottság „A termelőtől a fogyasztóig” (Farm to fork) elnevezésű stratégiában vállalta, hogy 2023 végére felülvizsgálja a jelenleg érvényben lévő botrányosan régi, 2009-es uniós állatjóléti jogszabályokat.

Az Európai Bizottság azonban a vállalása ellenére tovább odázta a haszonállatok tartásának szabályozását, és 2023 végére annyit hozott nyilvánosságra, hogy csak a kutyák és macskák jólétével, illetve az állatszállítás körülményeinek szabályozásával kíván foglalkozni. Ez messze van a várt reformoktól, amelyek évente 300 millió haszonállat életét változtathatnák meg.

A haszonállatok jóléte ráadásul nem csak etikai, hanem élelmiszerbiztonsági kérdés is: az állatok jóléte, az állatok egészsége és az élelmiszerekkel terjedő betegségek között szoros a kapcsolat, mivel a stressztényezők, a rossz életkörülmények miatt az állatok fokozottan fogékonyak a fertőző betegségekre.

Bővebb információk a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán olvashatók.

Kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több mezőgazdaság

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Illegális növényvédő szerre csaptak le

Több mint harminc kilogramm, kockázatosnak számító növényvédő szert vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Nébih ellenőrei próbavásárlással vettek…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük