Új online ismeretterjesztő sorozatot indít az ELTE

tudományos-ismeretterjesztő

Új tudományos ismeretterjesztő sorozat indul


Új tudományos ismeretterjesztő sorozatot indít az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a következő hónapokban a rohamosan fejlődő mesterséges intelligencia témakörét járják körbe a szakértők. A videóinterjúkból, podcastokból és egy tudományos vetélkedőből álló sorozat közérthetően mutatja be napjaink legjelentősebb tudományterületeit, valamint a mögöttük álló kutatókat.

A mesterséges intelligencia mindenütt jelen van

A sorozat első videójában Csabai István akadémikus, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája tanszékének egyetemi tanára ad válaszokat a mesterséges intelligenciát érintő legfontosabb kérdésekre.

A kutató úgy gondolja, hogy az élőlényekhez hasonlóan a mesterséges intelligencia is megfigyeli a világot és a begyűjtött adatok alapján értelmezi az összefüggéseket. Míg pár éve az ilyen adatelemzéseket csak gépi tanulásnak hívták, mára az olyan intelligensen viselkedő nyelvi modellek elterjedésével, mint amilyen a ChatGPT, jogossá vált a mesterséges intelligencia elnevezés.


A kutatásban

Mint mondja, az ELTE szinte minden karán jelen van a mesterséges intelligencia a nyelvi elemzésektől kezdve a régészeti kutatásokig. Saját kutatócsoportjával elsősorban arra fókuszál, hogy miként lehet ezt a technológiát a tudományos kutatásban hasznosítani: az egyik ilyen felhasználási terület a már meglévő képfeldolgozó módszerek átalakítása úgy, hogy azok orvosi képeket is tudjanak elemezni beleértve a hisztopatológiai vagy mammográfiai felvételeket.

Mindemellett arra is törekednek, hogy ne csak önmagában kutassák a mesterséges intelligenciát, hanem együttműködjenek azokkal a szakemberekkel, akik képesek azonosítani egy-egy felhasználási terület igényeit: számos hazai és nemzetközi kutatásban vesznek részt többek között a Semmelweis Egyetemmel vagy kórházakkal, az ELTE Informatikai kar, az ELTE TTK Matematikai Intézet, valamint a Fizikai Intézet pedig tagjai a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumnak is.

Az oktatásban

A mesterséges intelligencia hamar bekerült az ELTE-n az oktatásba. A fizikus mesterképzésen elérhető tudományos adatanalitika és modellezés specializáció napjaink népszerű témájával, az óriási adathalmazokon végzett kutatásokkal, a big datával foglalkozik. Ezekre a kurzusokra mára már nem csak fizikusok, hanem matematikusok, biológusok, szociológusok is járnak, így egyre több tudományterületre kiterjed a mesterséges intelligencia felhasználhatósága.

Csabai István szerint a legnagyobb kihívás, hogy a mesterséges intelligencia hogyan segíthet olyan problémákban, amelyeket az ember egyedül nem tudna megoldani. A kutató biztos abban, hogy a mesterséges intelligencia velünk marad és egyre nagyobb szerepet kap a tudományban, ezért a hallgatókat is arra buzdítja, hogy legyenek nyitottak és minél többféleképpen alkalmazzák ezt a technológiát.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több tudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Mi történik, ha villám csap belénk?

A villámcsapások szerencsére nem túl gyakoriak és nem is nagyon halálosak: az áldozatok kilencven százaléka túléli az esetet, igaz, többségüknél nem múlik el…Tovább

3 hozzászólás

  1. Ez érdekel, figyelni fogom. Köszi Mara! 🙂
    (Most tudtam csak meg, hogy az ELTE Informatikai Karán már kb. egy éve van Mesterséges Intelligencia Tanszék. 😮)

    1. Author

      Nincs mit! 🙂 Szerintem is tök érdekes, kíváncsi vagyok, mik lesznek még.

  2. Meghallgattam a videót és azokból is amik kapcsolódtak hozzá. Természetesen engem a képalkotós része érdekelt leginkább, vagyis az, hogy mondjuk egy szürke-fehér képen (pl.CT kép)mit ismer fel biztosan a mesterséges intelligencia és mit nem. A nem várt eseményekkel nem tud mit kezdeni- soha nincs két egyforma eltérés még ugyanazon betegség képi megjelenésénél sem. Elképesztő mennyiségű adatot kell megtanítani egyféle betegségnél is- szóval ígéretes , ám úgy tűnik soká lesz, hogy egyszer helyettesíti majd az embert úgy, hogy nem kell visszaellenőrizni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük