Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelnek Romániában

szén-dioxid-megkötő

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelnek Romániában


Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztel az OMV Petrom a dél-romániai Ploiesti város közelében található Petrobrazi kőolajfinomítóban júniustól négy hónapig. A berendezés három egységből áll. Az első megköti a szén-dioxidot a jelenleg használatos eljárásoknál hatékonyabb technológiával. A második egység nagy tisztaságú szén-dioxidot állít elő, a harmadik pedig kálium-formiáttá (HCO2K) alakítja azt át. Ezt a vegyületet többek között szintetikus üzemanyagok előállításához használják.

A technológiát már sikerrel tesztelték egy dán cementgyárban, a későbbiekben pedig egy görög magnéziumfeldolgozó gyárban is fogják az uniós forrásból finanszírozott ConsenCUS innovációs projekt keretében.

A ConsenCUS tizenkilenc egyetemet, kutatóintézetet és vállalatot tömörítő konzorcium. A négyéves projekt 2021-ben indult, az Európai Unió Orizont 2020 programja keretében finanszírozzák. Az OMV Petrom Délkelet-Európa legnagyobb kőolajipari cége, melynek többségi tulajdonosa az osztrák OMV Aktiengesellschaft, 20,7 százalékos részvénycsomag van a bukaresti kormány tulajdonában, 22,5 százaléknyi pedig romániai magánnyugdíjpénztáraké.

Forrás: MTI, kép: a petrobrazi finomító, forrás: OMV Petrom

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a szén-dioxidról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük