Képek | Ilyen lett a megújult Sió-zsilip

megújult sió-zsilip

Képek | Ilyen lett a megújult Sió-zsilip


Megújult a Sió-zsilip, melynek egykori üzemi területét közösségi térré alakították. A felújítással korszerűsítették a zsilipet, és kétszeresére növelték a vízáteresztő kapacitását a magas balatoni vízszintekre készülve.


Magyarország több mint 4300 kilométernyi elsőrendű állami tulajdonú árvízvédelmi védvonallal rendelkezik, amiből ötszáz kilométernyi újult meg az elmúlt években, tíz százalékkal csökkentve az árvízi kockázatot. A zsilip kulcsa lehet a szélsőségek elleni védekezésnek és a Sió rehabilitációjának is.


Az átadóünnepség végén leleplezték a zsilip műszaki épületének falán elhelyezett Lampl Hugó Emlékplakettet, amely azt jelzi, hogy a létesítményt építészeti nívódíjjal tüntették ki a Víz Világnapja alkalmából, elismerve annak tervezését és kivitelezését.


A Balaton vízlevezető rendszerének korszerűsítése során átépült a Sió-zsilip, a Sió-csatorna, és vizes élőhelyeket is kialakítottak. A Balaton átlagos vízállása most 122 centiméter (a siófoki vízmércéhez viszonyítva), ami ideális szezonkezdet.
Forrás: MTI, képek: MTI/Vasvári Tamás

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több Balaton

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezek a legjobb olaszrizlingek a régióban

2021-ben három borszakíró, a horvát Sasa Spiranec, a szerb Igor Lukovic és a magyar Győrffy Zoltán úgy döntött, nemzetközi versenyt alapít az olaszrizling tiszteletére…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük