Olaszország visszakapta Kolumbusz ellopott levelét

kolumbusz kristóf

Olaszország visszakapta Kolumbusz ellopott levelét


Kolumbusz 1493 áprilisában spanyolul, kézzel írt levelet II. Ferdinánd spanyol királynak az Újvilág felfedezéséről, amit más beszámolóival együtt kortársa, Stephan Plannck német származású római könyvkiadó késedelem nélkül lefordíttatott és nyomtatásban sokszorosított, hogy terjessze Amerika felfedezésének hírét.

A dokumentumot 1875-ben a velencei Biblioteca Nazionale Marciana szerezte meg, ahonnan a ’80-as években ellopták.

Negyven évig nem bukkantak a nyomára, 2020-ban azonban az amerikai szövetségi nyomozók megtalálták egy texasi gyűjtőnél, aki azt állította, hogy 2003-ban vásárolta egy könyvritkaság-kereskedőtől. A történelmi dokumentumot önként átadta a nyomozóknak, most pedig az amerikai illetékesek Rómába utaztak, hogy az olasz hatóságoknak adják azt.A levél megtalálásában Paul Needham, a Princeton Egyetem egykori könyvtárosa, a könyvritkaságok szakértője volt az amerikai hatóságok segítségére,

aki korábban már rábukkant egy Kolumbusz-levélre az amerikai Kongresszusi Könyvtárban, amelyet Firenzéből, a Biblioteca Riccardiana gyűjteményéből loptak el. Azt a példányt 2016-ban adta vissza az Egyesült Államok.

Összesen harminc első kiadású levél maradt fenn, amelyben Kolumbusz bejelentette Amerika felfedezését a spanyol királyi család tagjainak.

Forrás: MTI, kép: Wellcome Collection/Wikipédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Fontos a marketing, de szeretnénk azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több felfedezés

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több történelem

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

  Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük