Nem. A hideg nem a globális felmelegedés cáfolata.

globális felmelegedés

Nem. A hideg nem a globális felmelegedés cáfolata.

5G


Van pár mondás, amitől felforr a hűtővizem. Két részre bonthatjuk a baromságok kifogyhatatlan tárházát:

 • Némely mondások manipulatívak, egyfajta pszichés hadviselés eszközei, s mint ilyenek, többnyire rendkívül alantas mondások, s nem ritkán használóik is erősen alantasok. Ilyen például az eleganciára való hivatkozással elkerülni bizonyos reakciókat: „Nem volna elegáns.” (Erről talán majd később).
 • A mondások másik csoportja egyszerűen csak oltári nagy (többnyire tárgyszerű) tévedés, más kérdés, hogy ezekben az esetekben is előfordulhat alantasság amennyiben az odamondogató szándékosan nem vesz tudomást bizonyos tényekről.

Utóbbi csoportba tartozik a mondás, valahányszor az átlagosnál hűvösebb vagy csapadékosabb az időjárás:

„Na tessék, ennyit a felmelegedésről.”

Ez újra meg újra előjön, amikor havazik, amikor egy hétig esik az eső.

Ezek a klímaváltozást tagadó reakciók szintén alantasak pusztán az okból is, hogy olyan szuperpozícióból szólalnak meg, ami egyfajta felsőbbrendűséget előlegez meg a hozzászólónak, és ami jó előre bugyutának bélyegez mindenkit, aki nem ért egyet vele. Ez a manipulatív alantasság sajnos tetten érhető sokszor az ellenoldali zöldek között is, de ez megint más tészta.

A hűvösebb, havasabb, esősebb napokon klímaváltozás-tagadásban lubickolók úgy tesznek, mintha mit sem tudnának átlagokról és trendekről. Mintha valóban hinnék, hogy amíg csak egyetlen fagyos nap van is az évben, addig az éghajlat sem melegedhet.

Nem hiszem, hogy a klímaváltozást tagadók között akad akár egy is, aki ne volna tisztában, hogyan kellene helyesen értelmezni az utóbbi idők adatait,

egyszerűen nem megy a fejembe, hogy egyesek valóban egy-egy napból akarják levezetni, van-e globális felmelegedés vagy sem.

De tételezzük fel, hogy vannak, akik tényleg hisznek, tényleg felülnek erre a dilivonatra. Velük érdemes megosztani az alábbi animációt, amelyen jól látszik, hogy vannak forróbb és vannak hűvösebb esztendők, igen, ezek váltakoznak az évtizedek folyamán, de ami ennél fontosabb, hogy a kilengések tendenciózusan a melegedés, az egyre forróbb nyarak irányába mutatnak.


Az is szembetűnő, hogy a változás egyre inkább exponenciális, vagyis gyorsuló folyamatról van szó, ami rendkívül rossz hír mindannyiunk számára.

A másik érv ilyenkor: „Az éghajlat mindig is változott” – igen, de soha ilyen gyorsan és drasztikusan (kivéve, amikor meteor csapódott a Földbe). Igen, az éghajlat változik. Mindig minden változik, és csak a hülyeség örök.     

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több 5G

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Hétfőn is megdőlt a globális melegrekord

  Vasárnap után július 22-én, hétfőn is megdőlt melegrekord, miután 17,15 Celsius-fok volt a globális átlaghőmérséklet a bolygón. Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója elmondta, hogy…Tovább

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  3 hozzászólás

  1. Nagyon jó ez az animáció, bár nekem kicsit gyors. Szívesen megnézném lassítva is, mert akkor még többet árulna el (pl. egy-egy extrém hőmérsékletű hónap, stb.), de a tendencia így is jól látszik, sajnos. 🙁

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük