Erdőt telepít a MOME

MOME erdő

Garaboncon lesz az első MOME-erdő


A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2022-ben célul tűzte ki, hogy a MOME 2030-ra Magyarország első karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon. Ennek jegyében az egyetem saját erdőtelepítő akciót is indított, és kezdeményezéséhez nemzetközi partnerre is talált Anne Therese Gennari, az éghajlatváltozás elleni küzdelem globális szóvivőjének, a „klímaoptimizmus“ képviselőjének személyében.

Félszáz hektáron telepítenek új erdőket

A 2022-ben MOME Zero néven indult projekt részeként az intézmény a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködve félszáz hektáron telepít új erdőket, amelyek a jövőben hozzájárulnak a MOME károsanyag kibocsátásának semlegesítéséhez és karbonkibocsátásának csökkentéséhez.

Idén novemberben háromnapos program keretében a MOME hallgatói, oktatói és munkavállalói erdészmérnökökkel és természetvédelmi szakemberekkel együttműködve ültetik el az első MOME-erdőt a Zala vármegyei Garaboncon: összesen húszezer facsemetét.

Az erdőtelepítés egyik célja, hogy bővítse a résztvevő százhetven BA-hallgató fenntarthatósághoz fűződő ismereteit. Az összesen huszonöt hektáron zajló projekt közösségformáló szerepet is betölt, és élő ökológiai labort biztosít az egyetemi kutatásoknak.Anne Therese Gennari és a klímaoptimizmus

A magát “klímaoptimistaként” aposztrofáló nemzetközi szakember, Anne Therese Gennari személyesen is ott lesz a helyszínen és előadást tart. Az általa képviselt klímaoptimizmus szemléletében meghatározó elem, hogy a klímaváltozás kihívásait nem reménytelennek, hanem leküzdhetőnek tekinti. A klímaoptimisták szerint összefogással és cselekvéssel az emberiség képes megoldani a globális felmelegedés problémáját.

A klímaoptimizmus nem tagadja a klímaváltozás súlyosságát és veszélyeit, de nem is adja fel a reményt és a felelősséget. Eszköztárának alapeleme az inspiráció és a motiváció a zöld technológiák alkalmazására és a fenntartható életmód elsajátítására.

Anne Therese Gennari norvég születésű TEDx-előadó, pedagógus, író és vállalkozó, a The Climate Optimist Handbook (A klímaoptimista kézikönyv) szerzője élharcosa ennek a pozitív szemléletű, éghajlatváltozás elleni küzdelemnek. A szakértő számos globális vállalattal együttműködött, motivációs workshopok házigazdájaként és előadóként azon dolgozik, hogy a klímaváltozás narratívájának árnyalásával hozzá hasonlóan mások se csupán félelemből cselekedjenek.

Ebben a videóban azt hallhatjuk angolul, hogyan vált dühös aktivistából klímaoptimistává

A november 16-tól 18-ig Garaboncon zajló programsorozatban a szakmai diskurzusok kiemelt szerephez jutnak. Előadóként szerepel többek között Klein Ákos biológus, Mihók Barbara pszichológus, Veress Tamás ökológiai közgazdász, Aszalós Réka erdőökológus, Veress Luca urbanista és Szalontai Ábel fotóművész, egyetemi tanár, a MOME MAG projekt vezetője. Az erdőtelepítésre szentelt három napot megelőzően, november 15-én 16 órakor Anne Therese Gennari a MOME campusán is előadást tart, amelyre regisztrálni a Facebook-eseményben található linken lehet.

A MOME Zero projekt magába foglalja a jövőbeni fenntartható működést támogató kutatás-fejlesztési programok elindítását és az azokhoz kapcsolódó pályázati tevékenységet is. A zöld átállás az intézmény működésének minden területét érinti, a hatékonyabb energiafogyasztástól a papírmentes adminisztráció bevezetéséig. Az egyetem iskolarendszeren kívüli tanfolyamokat és továbbképzéseket szervező oktatási alegysége, a MOME Open – a GB Academy-vel karöltve – tavaly elindította Fenntartható design és kommunikáció képzését.

Forrás: MTI, képek: Unsplash, Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több MOME

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több erdő

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük