Nagy üzlet a mohalopás

moha gyűjtése

Nagy üzlet a moha illegális gyűjtése


Talán nem a moha jutna elsőként eszünkbe, amikor olyan értékekre gondolunk, melyekre szemet vethetnek a tolvajok, pedig nagyon úgy tűnik, hogy ezek közé tartozik. Nem először fordul ugyanis elő Magyarországon, hogy valaki ipari mennyiségű mohát szed fel az erdőből illegálisan.

Mohafogás Szerencsen

Most hozzávetőleg 1,3 millió forint értékű, engedély nélkül szedett mohát találtak egy tehergépkocsiban közúti ellenőrzéskor Szerencsen. A Szerencsi Rendőrkapitányság járőrei – az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatával együttműködve – szerdán állították meg közúti ellenőrzésre a tehergépkocsit. A furgon átvizsgálásánál zsákokban 260 kilogramm, engedély nélkül szedett mohát találtak.

A járőrök lopás vétség gyanúja miatt előállították a sofőrt és utasát, egy nyírbogdányi és egy besztercei férfit a Szerencsi Rendőrkapitányságra. Az elkövetők Trizs közelében, az Aggteleki Nemzeti Park védett természeti területén gyűjtötték a védett növényt. Az üggyel kapcsolatban a továbbiakban az Ózdi Rendőrkapitányság jár el.

Nem ez az első eset

Legutóbb tavaly júniusban, szintén a Borsod-Abaúj-Zemplénben csaptak le a rendőrök egy bűnbandára. Az Edelényi Rendőrkapitányság járőrei 2023. június 5-én az esti órákban Tornanádaskán állítottak meg és vontak ellenőrzés alá egy tehergépkocsit, annak sofőrjét, illetve utasát is.

A furgon átvizsgálása során ötvenhárom zsákban több mint kétszáz kilogramm – engedély nélkül szedett – mohát találtak. A szendrői rendőrök a férfiakat autójukkal és az eltulajdonított mohával együtt előállították az Edelényi Rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók a 29 éves és a 23 éves nyírbogdányi férfit lopás megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Az eljárás akkori adatai szerint az elkövetők Bódvaszilas külterületén gyűjtötték a több százezer forint értékű, védett növényt.

Miért olyan kelendő a moha?

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért olyan nagy üzlet a moha? Mint egy oregoni lap 2005-ös cikkéből kiderül, a világ virágüzleteiben nagy a kereslet a mohára, így azt könnyen el lehet adni. A mohát a legkülönfélébb dekorációkhoz felhasználják, ez pedig nagy pénzt jelent, főleg, ha valaki illegálisan gyűjt. Úgy tűnik, ezt a problémát különösen jól ismerik Oregonban, mert négy évvel később még az oregoni egyetem botanikusa is végzett kutatást a témában.

Skóciában szintén fel kell hívni az emberek figyelmét rá, főleg karácsony előtt, hogy ne gyűjtsenek engedély nélkül mohát az erdőkből. Ha a Google-ben a mohára keresünk, a kulcsszavak között az első helyeken ajánlja fel a mohaképet és a moha-koszorúalapot, ami talán mutat valamit abból, hogy mennyire keresettek ezek a tárgyak.

Forrás: MTI, Police, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több erdő

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több növény

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Légy oly kedves, oszd meg ezt a cikket!
Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük