Milyen időjárás várható Európában a nyáron?

időjárás Európában

Milyen időjárás várható Európában a nyáron?


A párizsi olimpia szervező a hőhullámoktól féltik a sportolókat, Spanyolország pedig térképet készített, amely segít a hőhullámok pontosabb előrejelzésében. A kontinens városai extrém hőségre készülnek.

A meteorológusok szerint jelenleg úgy tűnik, hogy júniusban, júliusban és augusztusban is átlag feletti hőmérsékletre számíthatunk.

Nyugat-Európában júniusban várhatóan átlagos lesz a csapadékmennyiség, júliusban viszont átlagon felüli lehet, legalábbis Dél-Európában, míg keleten szárazabb körülményeket jósolnak. Augusztus valószínűleg szárazabb és kiegyensúlyozottabb lesz a kontinens nagy részén.

Jelenleg még mindig a melegebb óceáni hőmérséklettel járó El Niño és a hűvösebbet hozó La Niña közötti átmeneti fázisban vagyunk, és az előrejelzések szerint ez legalább a nyár elejéig így is marad, miközben az El Niño hatása még mindig érezhető.

Bár az El Niño elsősorban a Csendes-óceán középső és keleti trópusi vidékein formálja át radikálisan az időjárást az átlagosnál magasabb tengerfelszíni hőmérsékletet és több csapadékot hozva, globális hatásai is vannak, ami máshol például kevesebb esőben nyilvánul meg.

Európát ugyanakkor gyakran érik el trópusi viharok maradványai, amelyek nagy esőkkel és erős széllel járnak. Viszont amikor a Csendes-óceánon La Niña alakul ki, csökkentve a viharok számát, az Atlanti-óceánon felerősödik a vihartevékenység. Valószínűleg ezt figyelhetjük meg idén a júniustól novemberig tartó hurrikánszezonban.

A kontinens egyre melegebb nyaraiban ugyanakkor az éghajlatváltozás is szerepet játszik, az elmúlt tíz év pedig egyszersmind a tíz legmelegebb is volt a mérések kezdete óta. A Föld felmelegedésének nagy része az elmúlt 40 évben következett be.

Forrás: Euronews, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük