Miért tévednek el a madarak?

feketeszárnyú kuhi

Miért tévednek el a madarak?


Mindenhol nagy érdeklődés kíséri a kóborló madarakat, amelyek váratlan helyeken bukkannak fel, jóval a faj számon tartott elterjedési területén kívül, mint például nemrég a pettyes kakukk Tihanyban, a kanadai daru a Hortobágyon vagy a kuhi a Dél-Alföldön.

Több oka is lehet annak, hogy egy madár eltéved a tapasztalatlanságtól kezdve a hurrikánokig, a Kaliforniai Egyetem ornitológusai azonban másvalamire gyanakodtak. Benjamin Tonelli, a tanulmány egyik szerzője 2020-ban kezdte doktori programját Morgan Tingley mellett, amikor rábukkant egy cikkre, amely szerint a napviharok idején több bálna vetődik partra.

Az jutott eszébe, hogy talán a madarak érzékelését is megtévesztik a Föld mágneses mezejét torzító geomágneses viharok.

Miután hatvan év amerikai madárgyűrűzési adatait, (melyek 152 szárazföldi madárfajt rögzítenek kétmillió gyűrűzés során), összevetették a geomágneses viharokéval, kiderült, hogy tényleg így van.

Amikor az őszi vonuláskor zavar keletkezett a Föld mágneses mezejében, jelentősen megnőtt az eltévedt, vagyis váratlan helyen vagy időpontban gyűrűzött madarak száma, különösen a hosszú távú vonulóknál.

Az eltévedést korábban is összefüggésbe hozták már a sarki fényt is okozó űrviharokkal, Tonelli és Morgan azonban elsőként bizonyította be nagy mintán, hogy a geomágneses zavarok valóban növelik a kóborló madarak számát.

De van egy meglepetés is

Az adatokban azonban egy meglepetés is megbújt: ha nagyon erős a naptevékenység, vagyis sok a napfolt, akkor viszont már nem több, hanem kevesebb madár téved el.

Ilyenkor a madarak belső iránytűje teljesen összezavarodik, így más navigációs módszerekhez fordulnak, például a földi tájékozódási pontokhoz vagy a Nap illetve a csillagok helyzetéhez.

Bár a geomágneses viharok csak az egyik okot jelentik a madarak tévelygései mögött, a kutatók számításai szerint a váratlan felbukkanások akár harminc százalékáért is felelősek lehetnek.

A kóborlásoknak pozitív hatásaik is lehetnek, például ezáltal a madarak felfedezhetnek új élőhelyeket az éghajlatváltozás miatt átalakuló területenek, de veszélyeket is hordoz, mert növelheti a kockázatot, hogy a madár elpusztul vagy betegségek terjedéséhez járulhat hozzá. A nyugat-nílusi láz vírusa például egy eltévedt európai madár révén érkezhetett Észak-Amerikába.

Forrás: Audobon, kép: Srikaanth Sekar/Flickr/Wikimédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több madárvonulás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  2 hozzászólás

  1. Ez is érdekes- vajon az a szempont is benne volt a kutatásokban, hogy nem eltévednek, hanem simán ráhagyatkoznak a föld mágneses mezejére, új helyekre mennek, alkalmazkodnak- új élőhelyek- az ember meg nem ilyen, a lakóhelyét nem váltogatja csak úgy:-)
   Vagy van annak tudományos jelentősége, hogy a madarak ugyanott teleljenek mindig? és uoda menjenek vissza?

   1. Author

    Szerintem egy-két érdeklődő kalandort leszámítva a madaraknak összességében nem nagyon éri meg, hogy nagyobb felfedezőkörutakra menjenek, ez nem lenne túl gazdaságos, és ez náluk fontos szempont, nem úgy, mint az embernél. Inkább az ember az, aki a járt utat elhagyja a járatlanért, a madaraknak azért alapvetően nincs ekkora döntési szabadságuk. Ha már tarthatatlanná válik a helyzet valahol, akkor megéri új helyek után nézni, de akkor is inkább a vonulás vonalában érné meg keresgélni, nem a világ túloldalán.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük