Műholdképek árulták el, hol áll a legtöbb belvíz a földeken

belvíz

Ebben a vármegyében áll a legtöbb belvíz a földeken


Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága – közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM). A műholdas radarfelvételek alapján január végén csaknem 116 ezer hektárnyi terület volt érintett.

Az AM a Földmegfigyelési Operatív Központot kérte fel, hogy műholdfelvételek alapján térképezze fel a belvízzel érintett mezőgazdasági területek kiterjedését. Az elemzés szerint pedig a legnagyobb mértékű belvízborítottság-növekedés Győr-Moson-Sopron vármegyében tapasztalható, ahol ennek mértéke három százalék a teljes mezőgazdasági területhez viszonyítva. Ezután következik Jász-Nagykun-Szolnok vármegye két és fél százalékkal, míg a belvíz mértéke Komárom-Esztergom és Tolna vármegyében a legalacsonyabb.

Az Alföld középső és keleti részein jellemzően a belvizes területek enyhe növekedését, míg az ország középső területein azok fokozatos csökkenését figyelték meg.

Magyarország mintegy negyvenöt százaléka síkvidéki terület, egynegyede pedig olyan mély fekvésű, sík terület, amelyről természetes úton nem folyik le a víz. Belvíz akkor keletkezik, ha a meteorológiai és vízjárási tényezők hatására a talaj felső rétegében a szabad pórusok vízzel telítődnek és a talajvíz kilép a felszínre.

Napjainkban egyre gyakoribbak az olyan időjárási szélsőségek, amelyek hirtelen nagy mennyiségű csapadékkal járnak, különösen aszályos időszakok után. Ezek hozzájárulnak a belvizes területek létrejöttéhez és növekedéséhez. A 2023 novemberében tapasztalt bőséges csapadékhullás a talajok országszerte magas víztelítettségéhez, az Alföldön több helyen belvízfoltok kialakulásához vezetett. Decemberben is folytatódott a csapadékos időjárás, ami a belvízborítottságot tovább növelte.

A belvíz bár káros hatásokkal is jár, fontos szerepet játszik a talajvíz utánpótlás szempontjából. Az egyre gyakoribbá váló hosszú, csapadékmentes időszakok miatt létfontosságúvá válik a vízvisszatartás, a vízmegtartás és a talajnedvesség megőrzése, illetve a talaj termőképességének megtartását segítő eljárások tudatos gyakorlati alkalmazása.

A jelenleg működő agrártámogatási rendszer ösztönzi a talajok és ökoszisztémák vízmegtartó képességének javítását elsősorban a földhasználatváltás, a felszínborítás mozaikossá tételének (szegély-élőhelyek, nem termelő területek), a vízvisszatartást szolgáló infrastruktúra-fejlesztésének, valamint a vízmegőrző agrotechnikák alkalmazásának támogatásával.

A belvíz miatt az őszi kultúrákban bekövetkezett hozamcsökkenést a gazdálkodók egy elektronikus felületen jelenthetik be, és ha egyéb támogatási feltételek is teljesülnek, a károk a későbbiekben kompenzálhatók.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több víz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több mezőgazdaság

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A szarvasmarha, a bölény és a metán

Nemrég készült egy kutatás, amely megállapította, hogy a bölények jócskán hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb széndioxid kerüljön a légkörbe… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük