Megvan a 2023-as Év fája!

Szekszardi-remete-berkenyeje

Megvan a 2023-as Év fája!


5322 szavazattal a szekszárdi Remete-kápolna kertjében álló házi berkenye nyerte el idén az Év Fája címet az Ökotárs Alapítvány által online megrendezett voksoláson, amelyre összesen 12 762 közönségszavazat érkezett.

“A fa környezetét átjárja a szakralitás, ami eredendően a közelében fakadó forrásnak köszönhető. A népies nevén Remete-csurgó a 19. századi térképeken Mária-kút (Maria Bründl) néven szerepel. Jó ízű vizét ma is isszák. Mellé épült 1751 és 1757 között a barokk Remete-kápolna”

– írják a szervezők.

A hajdan nagyon népszerű házi berkenye (Sorbus domestica), amely akár három-négyszáz évig is él, ma már ritkaságnak számít, ezért természetvédelmi oltalom alatt áll. A 2010 óta minden évben megszervezett versenyre idén huszonegy fát jelöltek, majd a szakmai zsűri választotta ki a kilenc döntőst.


A szekszárdi Remete Berkenyéje

Az Év fája egy speciális kezelést nyert, az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa pedig, az újtikosi “Százéves” fűzfa, az OEE ajándékcsomagját kapta.

A különdíjas fűzfa Hajdú-Bihar vármegye legészakibb csücskében, a hajdúnánási járásban található, Újtikos község Hunyadi utca mögötti ligetében, amely valamikor a Tisza egy ága volt, de arról levált vagy leválasztották.


Az újtikosi “Százéves” fűzfa

A “dimbes-dombos”, pici tavakkal tarkított terület mindig megmozgatta a falusi gyerekek fantáziáját. Sok generáció mászta az öreg fűzfát, töltötte a gyerekkori nyarak nagy részét az árnyékában.

A zsűri döntése alapján a 2023-as Hős fa címet a győrszentiváni tölgyes kapta. Az indoklás szerint a tölgyek és az általuk őrzött homokvidék sétáló családokat és kerékpárosokat vonzanak egész évben, a kis tisztás pihenésre, játékra csábít. A helyi általános iskola tanösvényen mutatja be a terület értékeit, 2022-ben a tölgyest helyi jelentőségű, védett természeti területté nyilvánították.

A győrszentiváni tölgyes

A teljes sorrend itt található.

Forrás: MTI, képek: Év Fája/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több fa

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Magyarország híres fái | Fotókiállítás

  Május 4-én, szombaton 13 órakor nyílik meg az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című kiállítás a badacsönyörsi Folly Arborétumban, amelyen Magyarország híres…

  még több növény

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Tényleg káros a zöldhomlokzat?

  Még a kertes házak között is ritkán látunk olyat, amelyet növényzet borít, a társasházak között pedig nagyítóval kell keresni a zöldhomlokzatot. Pedig a zöldhomlokzatok…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük