✅ Meddig etessük a madarakat tavasszal? | A madáretetés ideje

Meddig etessük a madarakat tavasszal? | A madáretetés ideje


Minden tavasszal felvetődik ez a kérdés, sőt, amióta a madáretetés és sok más kérdés körül – főként a Facebookon – kialakult egyfajta hisztérikus magatartás, sokan egyre kevésbé tudják, mikor mi a helyes. De nyugodjunk meg! A látszat ellenére egyáltalán nem annyira kaotikus a helyzet, és ne hallgassunk azokra, akik apokaliptikus hangon esnek neki mindenkinek, aki valamit nem épp úgy, nem pont akkor csinál. A saját mentális egészségünk legalább annyira fontos, mint a madaraink túlélése.

Arra most ne is térjünk ki, hogy

egyáltalán indokolt-e a madarak etetése.

Magyarországon lassan hagyománya van annak, hogy ezt megkérdőjelezzük, de most maradjunk csak annyiban: van létjogosultsága a madáretetésnek! Ezt úgy állítom, hogy 15 évig kutattam madáretetőket.

Akit érdekel, erre a kérdésre fényévhosszú cikket talál ITT.


A madáretetés tavaszi felfüggesztésének időpontját alapvetően két tényező határozza meg:

  1. Mikor szűnnek meg a fagyok?
  2. Mikortól van természetes élelemforrás?

Az időjárás az utóbbi 10-15 évben már rendkívül szeszélyes, ezt nem is kell magyarázni. Így természetesen a madarak is kitettek ennek a szeszélynek, és az évezredekig jól működő ritmus sokszor felborul. Ezért is fontos, hogy amikor szükség van rá, amikor a szeszélyes időjárás felborít mindent, segítsük a madarakat. Tartós, kemény fagyokkal általában márciusban már nem kell számolnunk, és ha úgy gondoljuk, akár március elején is kivezethetjük az etetést,

de tegyük ezt fokozatosan.

Csökkentsük az adagokat 8-10 napon át, hogy jusson idő az átállásra.

Más a helyzet akkor, ha a tél sokáig marad vagy visszatér, ahogy például 2018 márciusában, amikor is a hónap végén nemhogy rovarélet nem volt, de rügyek se, hiszen mínusz 10-12 fokban és térdig érő hóban etettük a madarakat március 20-án is. 2018-ban egy hónapot késett a tavasz, míg úgy tűnik, hogy 2024-ben egy hónapot siet! Nincs tehát aranyszabály, kénytelenek leszünk figyelni a mindenkori időjárást.


Fotók: Centauri

Kimerült raktárak

Vegyük figyelembe, hogy a szép idő nem jár együtt rögtön sok táplálékkal. A kikelet után el kell telnie még jó pár hétnek, mire a természet valóban frissíteni kezdi tartalékait, amíg valóban számottevő mennyiségben jelennek meg rovarok és jelennek meg rügyek és virágzatok.

Gondolkodjunk logikusan!

Őszre a vadon bizonyos értelemben feltölti a raktárokat. Sok a bogyó (kökény, galagonya), sok a mag, sokáig még rovar is akad, de körülbelül október végétől, november elejétől ezek a raktárak már csak apadnak. Rájár mindenki, aki csak tud, a madaraktól a pockokig, és nincs utánpótlása. Tegyük fel a kérdést:

Mikor lesz a természetben a legkevesebb táplálék?

Nem akkor, amikor a leghidegebb van. Meglepő lehet, de nem. A legszűkösebb időszak sokszor épp akkor köszönt be, amikor már szép az idő. Tavaszra szinte minden tartalék lemerül, ráadásul a télire elvonuló madarak jelentős része is hamar visszatér. Arról se feledkezzünk meg, hogy ősszel és télen a rovarvilág java elpusztul, tehát a rovarvilág is egy jóval alacsonyabb szintről indul újra, mint ahogy ősszel befejezte.

Összefoglalva: sokszor épp a tél végén és kora tavasszal a leginkább indokolt a madarak etetése.

Két alapvető dolgot kell figyelembe venni:

  1. Az időjárás akár április elejéig is komolyan veszélyeztetheti a madarainkat.
  2. A rovarvilágnak is idő kell, hogy eltarthassa a madarainkat.

E kettő együttállásából következik, hogy legjobb esetben március elején-közepén már fokozatosan kivezethetjük a madáretetést, de ha hűvös az idő, esetleg visszatér a tél, etethetünk akár április elejéig is.

2-3 naponta takarítsuk az etetőt
az itatót forrázzuk ki naponta!

közvetítésekRE

iratkozz fel!

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több madáretetés

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Tudod, miről híresült el a kék cinege?

A kék cinegék ügyessége, leleményessége meglepte a briteket is, habár kevés náció rajong olyan össznépi szinten a madarakért, mint épp a britek. Miután fény derült…

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Légy oly kedves, oszd meg ezt a cikket!
Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük