Magyarország legkisebb rágcsálója | A törpeegér

törpeegér

Magyarország legkisebb rágcsálója | A töpeegér


“A védett törpeegér – a legkisebb rágcsálónk – mindössze annyit nyom egy levélmérlegen, mint egy zacskó sütőpor. Beszédes tudományos neve, a Micromys minutus is tíz-tizenöt centi közötti, apró termetére utal, bár ennek is a felét (önmagához képest) hosszú farka adja. Az egérke háta vörhenyes barna, oldala világosabb, míg hasa egészen fehér” – olvasható a Bükki Nemzeti Park honlapján annak kapcsán, hogy tavaly a törpeegeret választották az Év Emlősének.

Mint a park a Facebook-oldalán írja, a tavalyi, aszályos évben ironikus módon sajnos egyet sem találtak a felettébb aranyos jószágból, de most ősszel több példány is hosszabb-rövidebb ideig a vendégszeretetüket élvezhette.

Így járt az az egérke is, aki a szöcskeegér-kutatáshoz használt élvefogó csapdába ugrott bele. Az elengedéséről a nemzeti park videót is tett fel a Facebookra.

A törpeegér – mint az egyik legkevésbé ismert és valószínűleg ritkuló hazai egérfajunk – Magyarországon védett, természetvédelmi értéke huszonötezer forint.


“A törpeegér magvakkal, növények terméseivel, bogyókkal és rovarokkal táplálkozik, évszaktól függ, hogy éppen mit eszik. Kora tavasszal előszeretettel rágcsálja a rügyeket. Segíti a mezőgazdaságot, azáltál, hogy a gabonán található levéltetűt és egyéb rovarokat is elfogyaszt. Viszont, nyáron egyik legfőbb tápláléforrása a búza, felmászik egészen a kalászig, eközben a farkával kapaszkodik és egyensúlyoz.” | Forrás


Centauri birtokán a pirókegér mellett egyik leggyakoribb kisemlős, akit a birtokon lábon hagyott a kaszálásból kivont, magaskórós, bokros területek várnak. Jelenlétére leginkább a sűrű nádasban, aranyvesszősben talált csinos gömb alakú fészkek utalnak.


Forrás: Wikipédia

Forrás: BNPI, BNPI/Facebook , kép: UnsplashHozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó, ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több rágcsáló

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük