Szomorú hír jött a darvakról, a madármegfigyelőkhöz szól a Nébih

madárinfluenza daru

A vadmadarak között is pusztít a madárinfluenza


Mint írják, a vándorló vízimadarak őszi vonulása a remek kikapcsolódás mellett a fertőző betegségek terjedését is elősegíti. Ezek közül a madárinfluenza vírusa a vadon élő madarak populációira és a baromfiállományra egyaránt veszélyes. A járványvédelemből a madármegfigyelők is kivehetik részüket néhány szabály betartásával.

A vándorló vízimadarak vonulása már javában tart. A hazánkba érkező vadlúd, réce, daru csapatok pihenőhelyként használják a nagyobb kiterjedésű vizes élőhelyeket. Mindaddig itt is maradnak, amíg a környezeti feltételek, valamint az időjárás lehetővé teszi számukra a táplálkozást és a pihenést.

Az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegyékből származó daru mintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai. Emellett országszerte emelkedni kezdett a daruk közötti elhullás.

Jelentősen megnőtt tehát a fertőzés baromifiállományba történő behurcolásának kockázata, ami a vadmadárelhullások növekedésével várhatóan még tovább emelkedik majd.

A járvány megelőzéséhez és a baromfiállomány védelméhez a madármegfigyelők az alábbi szabályok betartásával járulhatnak hozzá:

  • Ha beteg, elhullott vagy agonizáló vadmadarat látnak, ne érjenek hozzá, és ne menjenek a közelébe, hanem értesítsék a területileg illetékes járási főállatorvost az itt található elérhetőségeken.
  • Madárles után mindig gondoskodjanak a ruházat és a lábbelik mosásáról, fertőtlenítéséről.

A madárinfluenzával kapcsolatos, további információk elérhetőek a Nébih portál tematikus aloldalán.

A madárinfluenza évről-évre nagy problémát jelent, és nem csak nálunk:

Forrás: Nébih, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több daru

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Jövőre egy réce lesz az Év Madara

Három récefaj közül kerül ki jövőre az Év Madara. Hogy a böjti réce, a kanalas réce vagy a nyílfarkú réce lesz, arra július 25-én délig…

1 hozzászólás

  1. Ez nagyon szomorú😣
    Természetesen megosztom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük