Jól jönne néha egy madárhangfelismerő alkalmazás?

madárhangfelismerő

Jól jönne néha egy madárhangfelismerő alkalmazás?


Akkor nem kell tovább keresned, mert a Cornell Egyetem egyszerűen használható (angol nyelvű) Merlin Bird ID alkalmazása a segítségedre lesz. Valójában négyféleképpen lehet vele azonosítani a madarakat: hang alapján, fotó alapján, válaszolva néhány kérdésre a madárról, amit láttunk, vagy azon madarak listáját böngészve, amelyek nagy valószínűséggel előfordulhatnak a környékünkön.

Miután letöltöttük az alkalmazást, és szeretnénk beazonosítani a madárhangokat, a Sound ID, majd a felvétel gombra kell kattintanunk. Ekkor az alkalmazás „hallgatózni“ kezd, és jelzi is, ha talált valamit. Ha felismerte, melyik madár énekel épp, akkor kiírja a nevét angolul képpel együtt. Ha többet szeretnénk tudni, azt is meghallgathatjuk, hogy az adott fajhoz milyen dallamok és tipikus hangminták tartoznak. Ha több madár van már a listánkon, akkor megvastagítva láthatjuk annak a kevét, amelyik épp énekel.


Miután leállítottuk a hangfelvételt, visszaléphetünk, és visszahallgathatunk belőle egy-egy részletet, vagy akár az egészet, hogy lássuk, melyik madár mit énekelt. De rákattinthatunk a madárra is, ha újra hallani akarjuk, hogyan hangzott. Az alkalmazás a felvételeket elmenti, így bármikor visszahallgathatjuk azokat. A madarakat egy külön listában, a Life Listben is gyűjthetjük, ami különösen akkor jön jól, ha tanulni, kutatni szeretnénk. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ez az alkalmazás sem tévedhetetlen. Néha rokon fajokat összekever, de ez ritkán esik meg. Ha biztosra mennénk, a legjobb, ha tudunk egy pillantást is vetni az éppen hallott madárra.

Forrás: All About Birds, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Jövőre egy réce lesz az Év Madara

Három récefaj közül kerül ki jövőre az Év Madara. Hogy a böjti réce, a kanalas réce vagy a nyílfarkú réce lesz, arra július 25-én délig…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük