Mi volt hamarabb? Az emberek vagy a madarak tánca?

Mi volt hamarabb? Az emberek vagy a madarak tánca?


Kert & vadon


“Valójában jóval több közös van bennünk és az állatokban, mint azt általában hisszük. Erre kiváló példa nemcsak a madárdal, hanem a tánc is.


Írtam már részletesen a madárzenéről, s már ott is feltettem azt a kérdést: mi van, ha nem az állatok utánoznak esetenként minket, hanem az emberi faj rendezkedett be az állatok utánzására?


Nem akarom ezt a kérdést ismét megnyitni, csak épp egy olyan felvételt ajánlottak a figyelmembe, ahol épp az ember utánoz állatokat. De mint oly sokszor, ennek is nagyobb a jelentősége annál, minthogy csak vidámkodjunk kicsit.


Miután legutóbb ITT láttuk, azaz hallottuk, hogy a madárdal valójában a szó legszorosabb értelemben vett muzsika, akárcsak az emberi zene, szinte már evidencia, hogy a madarak táncolnak is, sőt evidenciának tűnhet az is, hogy a táncuk sem különbözik az emberek táncától. Alapvetően nem. A tánc talán azért lehet kicsit egzotikusabb számunkra, mert a zenéhez szinte mindenkinek van valamiféle viszonya, táncolni viszont kevesen táncolnak.

Az állatvilágban azonban elterjedt szokás, főként a madarak körében.

Például a flamingóknál, akik egész tánciskolákat alakítanak! 


Sokszor kárhoztattam azt a nézőpontot, amely arra törekszik mindenáron, hogy megkülönböztesse az embert az állatoktól, amely úgy igyekszik ezt megtenni, hogy az embert a természetből kiszakadt lényként mutatja fel, s minden jó forrásának.

Folyvást az ember és állat közötti különbségeket hangsúlyozva.

Gondoljuk át: mi várható egy olyan embertől, aki mondjuk velünk kapcsolatosan folyton a különbözőségeket hangsúlyozza? Sok jó nemigen. Az “emberiség” is azért tesz így – feltehetően -, hogy csökkenthesse a felelősségét bizonyos kérdésekben. Míg a valóság egészen mást mutat. Valójában jóval több közös van bennünk és az állatokban, mint az általában hisszük. Erre kiváló példa nemcsak a madárdal, hanem a tánc is.

Hadd mutassam meg a kedvenc táncosaimat, az Észak-Amerikában élő nyugati vöcsköket. Sok példát hozhatnék persze, a közismert darutánctól a paradicsommadarak táncáig, de a nyugati vöcsök egészen elképesztő, s kevésbé ismert. A finom bevezető ceremóniákat mindenképp várjátok ki, mert aztán jön a TÁNC! 


Így táncolnánk, ha madarak volnánk!

És itt egy remek munka! Mennyire jó, hogy valaki átkoreografálta emberekre az állati táncokat.

Egyrészt vicces, hisz a koreográfia, az állati táncok pontos másolása kicsit karikatúraként hat – de tegyük hozzá gyorsan, ha egy nyugati vöcsök vagy egy daru nézne minket tvisztelés közben, ugyanígy mosolyogna. De talán ugyanolyan szeretettel, ahogy én nézem az alábbi felvételt.

Mert van benne valami végtelenül kedves, sőt valami, ami megrendítő is.

Fogadjátok szeretettel, és ha van kedvetek táncoljatok! Üdv: Cen’ (az állat)


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több madár és tánc

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Jövőre egy réce lesz az Év Madara

Három récefaj közül kerül ki jövőre az Év Madara. Hogy a böjti réce, a kanalas réce vagy a nyílfarkú réce lesz, arra július 25-én délig…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük