Csak hét ország van a Földön, ahol tényleg jó a levegő

levegőminőség

Csak hét ország van a Földön, ahol jó a levegőminőség


A svájci IQAir levegőminőség-technológiai vállalat immár hatodik éve vizsgálja az egyes országok levegőjének tisztaságát a szállópor-koncentráción keresztül. 2023-as eredményeik szerint mindössze hét ország van, ahol a PM2.5-ös, azaz a 2,5 mikronnál kisebb finomszemcsés anyagok, más néven a szálló por koncentrációja nem lépte túl a WHO által szabott, éves átlagban köbméterenkénti öt mikrogrammos határértéket.

A legjobb és a legrosszabb levegőjű országok

A felmérésben vizsgált 134 ország és régió közül 124-ben haladta meg a légszennyezés a megengedett értéket. Maradt viszont hét tiszta levegőjű ország: Ausztrália, Észtország, Finnország, Grenada, Izland, Mauritius és Új-Zéland.

Az öt legszennyezettebb ország 2023-ban: Banglades (79,9 mikrogramm/köbméter), ami több mint tizenötszöröse a WHO határértékének, Pakisztán (73,7 mikrogramm/köbméter), India (54,4 mikrogramm/köbméter), Tádzsikisztán (49 mikrogramm/köbméter) és Burkina Faso (46,6 mikrogramm/köbméter). Még az ötödik legszennyezettebb levegőjű országban is több mint kilencszerese a szennyezettség mértéke a megengedettnek.

A világ tíz legszennyezettebb városa a közép- és dél-ázsiai régióban található, ebből az első az indiai Begusarai, de a következő három helyezett is ebből az országból került ki.

Az Egyesült Államok legszennyezettebb városa a wisconsini Beloit, a nagyvárosok közül pedig az ohiói Columbus lett, míg a legtisztább levegőjű amerikai nagyváros Las Vegas. A felmérés hatéves történetében első esetben bizonyult Kanada a legszennyezettebb levegőjű észak-amerikai országnak.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarország a 87. a legszennyezettebb levegőjű országok 2023-as listáján 12-es mutatószámmal, a PM2.5-ös határérték 2,4-szeresével. A legtisztább levegőjű magyar város a somogy vármegyei Szőkedencs, a legszennyezettebb pedig Kazincbarcika volt. A valós idejű adatok alapján 2024. március 19-én az öt legszennyezettebb levegőjű magyar város sorrendben Százhalombatta, Debrecen, Pécs, Budapest és Miskolc volt.

A 2023-as felmérésben Budapest a 2541. leginkább szennyezett levegőjű város a vizsgált 7812-ből. A 2023-as mikorészecske-koncentráció 11,7 volt a 2022-es 11,2 után. Itt viszont jelentős javulás látszik, mert a szállópor-koncentráció a felmérés első évében, 2018-ban még 16,5 volt.

A legszennyezettebb levegőjű országok 2023-as listáján Szlovákia a 82., Bulgária a 81., Horvátország a 77., Lengyelország a 74., Szlovénia a 72., Románia a 67., Szerbia 43. helyen áll.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több levegő

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük