Ezért sem mindegy, milyen a termőtalaj állapota

termőtalaj

Mi minden múlik a termőtalaj állapotán?


Az ország mintegy félszáz pontján tart bemutatónapot szerdán a Magyar Talajtani Társaság (MTT), mellyel a termőtalaj állapotára és fontosságára szeretné felhívni a figyelmet – közölte az Agroinform.hu. Az akció keretében az MTT szakemberei talajszelvényt ásnak ki, amelyen bemutatják a talaj működését.

Riasztó a tönkrement termőföldek aránya

Az intenzív művelési technológiák miatt a hazai termőföldek nagy részén fokozatosan esik vissza a termőképesség, valamint víz- és szénmegkötő kapacitás. Csökken a szervesanyag-tartalom és romlik a talajszerkezet. A művelésből kivont, a túlművelés és az elhibázott vegyszerhasználat, továbbá a klímaválság miatt eltűnt, tönkrement termőföldek egész Európában riasztó arányt mutatnak.

A kontinens talajainak legalább hatvan-hetven százaléka beteg, és nem állnak jól a magyarországi termőtalajok sem, hiszen a művelt talajok kilencven-száz százaléka érintett a talajdegradációs folyamatokban.

Miért probléma a talaj romlása?

Kevesebb élőlény, kevesebb mikroelem

A talajok szervesanyag-tartalmának csökkenése nyomán visszaesik a talajban élő, a szervesanyag-utánpótlást biztosító hasznos élőlények (baktériumok, gombák, földigiliszta, stb.) száma is, így a talaj nem, vagy csak kismértékben képes regenerálódni. Az intenzív mezőgazdaság ezzel fokozatosan kimeríti a talaj széntartalékait, emellett lecsökkenti az olyan mikroelemek arányát is, amelyeket a nitrogénalapú műtrágyázás nem képes pótolni.

Fokozódó aszály

A degradált talaj iszapolódik, összetömörödik. A tömör, kőkemény talajfelszín kánikulában úgy viselkedik, mint a beton, fokozza a hőséget és az aszályt. Esőben ugyanakkor nem képes magába fogadni a nedvességet, így az jelentős részben elfolyik a területről. A víz elfolyása emellett jelentősen növeli a későbbi aszálykárok kockázatát.

Mint Dobos Endre, az MTT elnöke a közleményben kiemelte: A talajszerkezet visszaállítása a regeneratív gazdálkodással érhető el, amely a víz elfolyását ötven százalékkal, az eróziót akár kilencven százalékkal is képes mérsékelni, miközben a talajban újból felhalmozódó szervesanyag tartósan szén-dioxidot von ki a levegőből.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több talaj

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Sokan vannak, akik másként gazdálkodnak

A Talajmegújító Gazdák Egyesülete által szervezett regionális konferencián a közép-európai régió gazdái találkoztak és cseréltek tapasztalatot Jakabszálláson…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük