Betiltották a rákkeltő ipari alapanyagot Amerikában

azbeszt

Betiltották az azbeszt utolsó, még az országban használt formáját

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) betiltotta az azbeszt utolsó, még az országban használt formáját, a krizotil, vagyis fehér azbesztet, amely tűzállósága miatt volt kedvelt alapanyag. Gyakran előfordul fékbetétekben, tömítésekben és egyes klórtartalmú anyagokban, melyeket többek között az ivóvíz fertőtlenítésére is használnak. A cégeknek tizenkét évük van, hogy kivonják a forgalomból az azbeszttartalmú termékeket.

Az Egyesült Államok már 1989-ben megpróbálta teljesen betiltani az azbesztet, ám a döntést 1991-ben egy fellebbezési bíróságon hozott ítélet részben megsemmisítette. A rendkívül rákkeltőnek tartott ipari alapanyagot eredetileg jó hőszigetelő tulajdonsága miatt kezdték el használni az épületekben. Bevezetése azonban nem bizonyult kifizetődnek, legalábbis egészségügyi szempontból: az azbeszt a statisztikák szerint ma is évente mintegy negyvenezer halálesetet okoz a tengerentúli országban.

Michael Regan, a környezetvédelmi hatóság vezetője a döntést óriási lépésnek nevezte a közegészség védelmében, és felhívta a figyelmet arra, hogy az azbesztet a világ több mint ötven országa tiltotta már be. Az Egyesült Államokban több mint harminc éves folyamat zárult le, amit a kongresszus 2016-ban hozott döntése tett lehetővé.

A törvény felülvizsgálta a mindennapi termékekben – a háztartási tisztítószerektől kezdve a ruházaton át a bútorokig – található több tízezer mérgező vegyi anyagra vonatkozó szabályozást, és átírta a toxikus anyagok ellenőrzéséről szóló 1976-os, jócskán elavult törvényt.

Forrás: MTI, Ap News, BBC, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több tilalom

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Betiltják a cigarettát Nagy-Britanniában

A dohánytermékek értékesítésének fokozatos szigorítását tervezi a brit kormány oly módon, hogy egyre magasabbra emeli vásárlásra jogosultak alsó korhatárát…Tovább


    

5 hozzászólás

  1. Az azbesztózisról időszámításunk előtt tanultunk- vagyis belélegezve káros ha porlik- tüdőfibrózist okoz. Nem igazán értem, hogy a már kész szigetelő anyag, ha még rá is vakolnak mitől lesz veszélyeztető- talán inkább a feldolgozás-gyártás alatti megbetegedésekről szól a statisztika. Ugyanígy a régi palatetős házak paláját sem volt szabad összetörve a hulladékba tenni- a tavalyi nagy szélviharok után sok régi palatetős ház bánta- szóval el kellett sok pénzért szállíttatni.

    1. Author

      Nem lehet, hogy azért veszélyes beépítve is, mert azért így is időről időre oldódhat, kerülhet a levegőbe belőle? A Wikipédia azt írja, hogy a már beépített szerkezetekből és anyagokból is folyamatosan leválva távoznak a szemcséi..

      1. Lehet- ám ugyanígy a panel házak is veszélyesek a radon koncentráció miatt a vasbetonban. Nagyon hosszú expoziciós idő kell egy ilyenhez. Vagy a rengeteg eldobott műanyag ami nem bomlik le a talajban a vízben stb..Vagy az atomtemető- Magyarországon is van- a benne lévő el nem bomló, vagy sokáig bomló radioaktív cuccokkal. Most előkapták az azbeszt dolgot. Vissza kell költözni az erdőbe, ott nem ér minket semmi káros dolog, azon kívűl hogy jön a farkas:-)))) Nem akarom elbagatellizálni, valóban ne gyártsanak olyanból építőanyagot , vagy edényeket , stb. amiben az egyik komponensről tudni lehet, hogy káros az emberi szervezetre is. A jó kis békebeli alumínium lábasokra, meg a régi kuktákra azt mondták a benne lévő alumínium kioldódik és ezért lesz Alzheimer kórunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük