Környezetbarát tányér egy Michelin-csillagos magyar étteremtől

környezetbarát tányér micélium

Környezetbarát tányér egy Michelin-csillagos magyar étteremtől


A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Michelin-csillagos Salt étterem közös kutatásából született a fenntartható formában készülő tányér, melynek alapanyagát micélium és kender adja.

A tálalóeszköz tartós, alkotóelemeinek köszönhetően megőrzi a formáját és többször is használható, ugyanakkor nem képez hulladékot.



Az egyetem Innovációs Központjának Anyagkutatás Hubja (Központja) évek óta vizsgálja a gombák segítségével előállított micélium alternatív felhasználási módjait. Az anyagot a hagyományos gyártási technológiák helyett mikroorganizmusok segítségével növesztik, és az alkalmas lehet a különböző műanyagok kiváltására a csomagolástól egészen az építészetig.



A könnyű, porózus, de tűzálló matéria a jellemzői alapján a hungarocell és a parafa között helyezhető el.

A gombafajoktól függően különböző tulajdonságokkal bírhat, lehet keményebb vagy puhább, és a nedvszívóképessége is változóan alakulhat.



Az együttműködésről az anyagkutatás legfontosabb trendjeivel foglalkozó 2. Future Materials konferencián is szó lesz csütörtökön és pénteken

Forrás: MTI, képek: MOME/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

    Név*

    Email cím*


    Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

    Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

    még több gasztro

    Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

    még több környezet

    Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük