Januártól külön szállítják el a komposztot

komposzt gyűjtése

Megkezdődik a komposzt elkülönített gyűjtése


Az év elejétől a hulladékgazdálkodás átalakításának keretében Magyarországon is elindul az élelmiszer-hulladékot is magában foglaló biohulladék elkülönített gyűjtése. Ennek célja, hogy a természetes szervesanyag-körforgásba minél nagyobb tisztaságú anyag kerülhessen vissza, és csökkenjen a hulladéklerakók biológiailag lebomló tartalma.

Az érintett háztartások az erre a célra rendszeresített kukában gyűjthetik a konyhai zöldhulladékot (nyers zöldség- és gyümölcsmaradék, kávézacc, teafű, fűszerek, gyógynövények, tojáshéj) és a konyhai élelmiszer-hulladékot (hulladékká vált konyhai ételt és élelmiszert).

A gyűjtésre szolgáló kukát, valamint a biohulladék átvételét, gyűjtését és elszállítását a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. biztosítja. A koncessziós társaság elsősorban házhoz menő gyűjtést vezet be, de emellett le lehet majd adni a biohulladékot a kijelölt hulladékgyűjtő pontokon, és a későbbiekben a társaság vagy koncesszori alvállalkozó által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvaron is. A kerti zöldhulladék átvétele az eddigi megszokott rend szerint folytatódik.

Magyarországon 2010 óta az újrafeldolgozott hulladék aránya több mint kétszeresére nőtt, és ezután még tovább emelkedhet. Ez növeli a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatát, mérsékli az elsődleges nyersanyagok felhasználását, ezáltal segíti a jogellenes hulladéklerakás és hulladékelhagyás visszaszorítását, valamint csökkenti a környezeti terheket.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több hulladék

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több konyha

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Allergia elleni húst fejlesztettek

A cég elmondása szerint a készítmények csökkentik a parlagfű-allergiától szenvedők tüneteit. A kecskéket parlagfűvel illetve parlagfűmentes takarmánnyal…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük