Így gyűjthetjük majd a konyhai komposztot

komposzt

Külön kukába kerülhet a konyhai komposzt


Ahogy arról korábban mi is írtunk, januártól külön szállítják el a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot. Most újabb részletek derültek ki a szolgáltatásról, amelyet első körben tizennégy településen lehet igénybe venni:

Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula és Békés társasházi övezeteiben.

A programban részt vevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely könnyen kezelhető, valamint szag- és kifolyásmentes is. Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni a meghatározott napokon.

Mit szabad és mit nem?

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is.

Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatók, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket.

Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot. A bedobható élelmiszerek listája a MOHU oldalán is megtalálható.

Így hasznosul a biohulladék

Az európai uniós előírások szerint 2024-től kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése. 2035-ig a települési hulladék csaknem kétharmadát újra fel kell dolgozni, ami nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül. Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze tizenhat százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően, a fennmaradó rész lerakókba vagy égetőkbe kerül.

A hazai települési hulladéknak tizenhét-huszonkilenc százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonnát tesz ki.

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra áramot és hőt állítva elő. (A Magyarországon működő nyolcvan bioüzemből eddig nyolccal kötöttek szerződés a biohulladék hasznosítására.) A biogáz üzemben képződő maradék pedig kiváló komposztanyagot képez a mezőgazdaság számára.

Mennyi ételhulladék kerül a komposztba?

Januárban a szolgáltatók megkezdik a gyűjtőedények kiosztását, majd szemléletformáló kampányban ismertetik a részletes tudnivalókat, várhatóan márciusra minden kijelölt társasházban elindul a tényleges begyűjtés.

Számítások szerint az érintett településeken a keletkező ételhulladék hetvenöt százaléka kerül majd a komposztba.

A biohulladék-gyűjtés második fázisát 2025-ben indítanák. Egyelőre a meglévő és arra alkalmas kukásautókkal gyűjtik be a barna kukákat, de vizsgálják olyan járművek beszerzésének lehetőségét, amelyek az ürítés mellett el is mossák a kukákat.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több hulladék

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Új hulladékudvarok épülnek

Esztergomban átadták a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. első új hulladékudvarát, ahol negyvenféle hulladékot lehet leadni ingyenesen, a hét hat napján…Tovább

még több környezet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Új kikötő épült a Balatonon

Az Ypsilon Yacht Club Kft. 2022-ben kezdte építeni Alsóörsön a cégről elnevezett, 300 férőhelyes kikötőt, amely a hagyományos balatoni vitorlásokon… Tovább

6 hozzászólás

 1. Én egy budapesti társasházban lakom (52 lakás), de mi még semmi infót nem kaptunk erről. Lehet, hogy csak a lalótelepeken, lakóparkokban lévő társasházak fognak részt venni ebben első körben – a nagyobb lakásszám miatt ott gazdaságosabb a begyűjtés -, az elszigetelten álló házak pedig nem. 🤔

  1. Author

   Lehet. 🙁 De itt azt is írják, hogy igazából januárban kezdik a kampányt, szóval van még remény.

   1. Ja, akkor én félreértettem. 🙁 Azt hittem, hogy a gyűjtés kezdődik már januártól. Így még bármi lehet. (Az is, hogy tolódik az egész, mint a visszaváltható műanyagpalackok esetében.)

    1. Author

     Igazából ők foglmaznak félreérthetően. Azt írják, januártól indul a gyűjtés, aztán meg azt, hogy márciustól: Januárban a szolgáltatók megkezdik a gyűjtőedények kiosztását, majd szemléletformáló kampányban ismertetik a részletes tudnivalókat, várhatóan márciusra minden kijelölt társasházban elindul a tényleges begyűjtés.

     1. Ahha. Köszi! 🙂 Majdcsak kiderül előbb, utóbb, hogy mi lesz.

 2. Kaposváron van biogáz üzem, a legszebb utcáját néhány éve fel is bontották a vezetékek lerakására a kórház környékén. Most kicsit sajnálom, hogy itt Szombathelyen nincs ilyen. Régóta gyűjtögetjük külön az étel meg a zöldség hulladékot, ám nincs hova vinni. Ami számomra elképesztő pl. hogy hiába vannak kint egyéb dolgokra szelektív gyűjtők, olyan ritkán ürítik, hogy körülöttük elképesztő kupi van. Másrészt mégiscsak bekerül a kommunálisba a papír az üveg, az építési törmelék, szóval minden. Az emberek nagy része nem formálható valamiért, hiába van ott a lehetőség. Falun volt szemétdomb minden háztartásban, amit időről időre amikor lehetett elégettek. Már ez sincs, bár nem tudom ez jó volt-e. Olvastam egy klassz könyvet Tauro Higa “Forradalom a Föld megmentéséért”- jó régen volt de ha emlékezetem nem csal ő a biohulladékot a fák tövébe hordta és megvárta amíg komposztálódik, majd azzal táplálta a kertjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük