Kiválasztották Közép-Európa és Magyarország legjobb borait
A július 7-9-én megtartott Winelovers Wine Awards-borversenyre tizennégy országból érkeztek borok, a hatvanöt borszakértőből és borászból álló zsűri pedig tizenkilenc országot képviselt. Az eredmények alapján 839 tétel közül három tokaji aszút és egy villányi vörösbort választottak a legjobbnak.
A négy Grand Gold díjas tétel közül a legmagasabb pontszámot, 96/100 pontot a Pajzos 6 Puttonyos 2017-es Legend Aszúja és a Trifecta Szent Tamás 2017-es aszúja érte el.
A szervezők ezen kívül több kategóriában is győztest hirdettek, így például a legjobb kékfrankosért járó díjat a Benedek Pince, a legjobb cabernet francért járó díjat a Villa Gyetvei Birtok vihette haza. A legjobb syrah készítője és a legtöbb aranyérmet elnyerő borászat a villányi Jammertal Borbirtok lett, amely így a Winery of The Year címet is megszerezte.
Horvátországból nevezett a legjobb olaszrizling/grasevina készítője, a szlavóniai Enosophia; a legmagasabb pontszámot elért pinot gris-t az ukrajnai Bolgrad Pincészet készítette, a legjobb sauvignon blanc pedig Romániából érkezett, a bánáti Cramele Recasnak köszönhetően.
A régió legjobb pezsgőjének a somlói Kreinbacher Birtok 2018-as Prestige Brut Magnum tétele bizonyult.
Az eredmények teljes listája itt olvasható.
Forrás: MTI, kép: Janko Ferlič/Unsplash
Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!
Kérj tőlünk hírlevelet!
Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!
Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!
Hmmm…, ezeket jó lenne megkóstolni! 🙂
Elképzeltem, hogy van Közönségdíj is, és ahhoz a közönség képviselőinek végig kell kóstolni az összes bort. 🙂
🙂 🙂 Ez jó ötlet, nem értem, miért nem jutott még eszükbe a szervezőknek.
Ugye? 😃
Apám Tokaj vidékről származott. Sokáig jó bornak csupán az aszút tekintettük, de aztán áttértünk a könnyebb kevésbé édes tokaji borokra. Sőt később a villányi vörösborra. Jó ideje meg már egyiket sem fogyasztom, nem tudom mi a titok abban, hogy az ember ne kapjon erős fejfájást a testesebb bortól. Azért az fantasztikus, hogy a magyar szőlősgazdák ilyen kiváló minőségű bort csinálnak. Valahogy az utazásaim során mégsem láttam ott a polcokon . Pl. Zürichben a drágább jó minőségű borok boltjában egyetlen palack magyar bort sem, ui.a svédeknél sem, az angoloknál (igaz ez régen volt) csak a szekszárdi borokról hallottak, Tokajról semmit. Biztosan változtak a dolgok.
A fejem nekem is néha megfájdul, de néhányszor segített az, ha bevettem egy aspirint lefekvés előtt. Talán az is segíthet, ha az ember sok vizet iszik a bor mellé..
Kerülni kell azokat a borokat amikben sok a kén, attól is lehet fejfájás, de persze mástól is.
https://www.boraszportal.hu/borvilag/ken-a-borban-fejfajas-egeszseg-biobor-termeszetes-bor-szulfit-8354
Nahát, köszi, nem is tudtam, hogy a kén is közrejátszhat. De azért a legtöbb díjnyertes borban általában van, szóval nem könnyű elkerülni.
De jó -ezt az oldalt, mármint a borász portált nem ismertem. Köszönöm!