Kiválasztották az ország tortáját

Kiválasztották az ország tortáját


A szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet, Magyarország cukormentes tortája pedig a makói Papp cukrászdából érkezett Lawal-Papp Zsófiának köszönhetően, Kikelet néven. A süteményben fekete tea, áfonya és levendula alakot összhangot a vaníliás fehércsokoládé mousse-szal és a gabonalisztmentes, mandulás-citromos piskótával.

A verseny idei kiírásában újdonság volt, hogy egy hungarikumlistáról kötelezően ki kellett választani legalább egy alapanyagot.

A Spicces füge respektus

A Spicces füge respektus mandulalisztes-vajas joconde-felvertből, lágy sóskaramellás mousse-ból és diós-karamellás ropogósból épül fel, emellett kakaóbabtöretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé ízeit akácmézes fehércsokis ganache és diós sablékorong koronázza meg.

A torta nevében a spicces jelző a fügezselé bortartalmára utal, ám a kész tortában nem marad alkohol.

A második helyezett Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) Betyáros málna elnevezésű kreációja lett, míg a harmadik helyen a Merengő, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett.

Cukormentes torták

A cukormentes verseny második helyén álló Tökmag málna torta a szegedi Reök kézműves cukrászda cukrászai, Novák Ádám és Csonka László keze munkáját dicséri, míg a harmadik Raffer Gabriella, a salgótarjáni G&D kézműves cukrászda cukrászának Randevú nevű alkotása lett.

A receptek az év végétől lesznek nyilvánosak, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik azokat. A díjazott tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, valamint országszerte több száz cukrászdában.

A Szent István-napi kenyerek közül a Heim Sütöde Bt. durumkenyere, az innovatív kenyerek mezőnyében a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés kenyere, az újonnan bevezetett, sétáló sütemény kategóriában pedig a biharkeresztesi Éles Szilárd (Stella pékség) málnás-pisztáciás pékfagylaltja vitte el a pálmát.

Forrás: MTI, kép: Szigetváry Zsolt/MTI

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

    Név*

    Email cím*


    Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

    Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

    még több gasztro

    Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

    még több hír

    Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

    5 hozzászólás

    1. El sem tudom képzelni, a sokféle íz együtt mit ad ki. A sós karamellt nagyon szeretem, vajon milyen lehet az édes füge a savanykás meggyel és aszúval megbolondítva ? igencsak jól hangzik.
      A cukor mentes verzió az áfonyával és a levendulával nekem nagyon bejön, már most, csupán elképzelve.

    2. Én így látatlanban a málnás-pisztáciás pékfagylaltra fizetnék be. Pékfagylalt, most hallom először, de jó lehet!

    3. Author

      Én legszívesebben végigkóstolnám az összeset! 😋

      1. Csatlakoznék hozzád, Mara! Csak így lehetne biztosan eldönteni, hogy melyik a legfinomabb, nem igaz? 😉🙂

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük