Megfejtették, hogyan emlékeznek a kanadai cinegék

kanadai cinege

Leleményes madár a kanadai cinege


A kanadai cinege többek között arról híres, hogy előszeretettel rejti el a magokat és rovarokat, amelyeket a melegebb hónapokban talál. Egyetlen madár akár ötszázezer finom falatot is eldughat egy évben, főleg az őszi hónapokban fakérgek alá, avarba, fenyőtűcsomók alá, faodúkba, ereszcsatornákba és cserepek alá, a földbe vagy akár a hóba. Tekintve a lehetőségek változatosságát, egészen figyelemreméltó, hogy később nagy sikerrel meg is találja az elemózsiát.

Azt már korábban is megfigyelték, hogy azoknál a madaraknál, melyek elrejtik a táplálékot, arányaiban nagyobb a hippocampus (az agy többek között térbeli memóriáért felelős része), mint azoknál a madaraknál, akik nem raktároznak. Most pedig a kutatók azt is megfejtették, pontosan hogyan is emlékeznek ezek a kismadarak arra, hol találják meg az élelmet.

Vonalkódszerű emlékek

Amerikai kutatók laboratóriumban vizsgáltak kanadai cinegéket, akiknek hippokampuszába elektródákat ültettek, melyek rögzítették az idegsejtek aktivitását. A madaraknak napraforgómagot szórtak ki, majd videóra vették, hogyan rejtik el és hogyan találják meg azt, valamint, hogy hogyan ellenőrzik a rejtekhelyet.


Az eredményekből pedig az derül ki, hogy minden alkalommal, amikor a madarak elrejtették a magot, akkor is, ha ugyanarra a helyre tették el, ahová korábban is, az idegsejtek más-más kombinációja aktiválódott, vagyis „tüzelt“. Ezt az aktivitást képre lefordítva egy vonalkódszerű ábra jött ki. Ugyanebben a mintázatban aktiválódtak a neuronok akkor, amikor a madár felvette az elrejtett táplálékot.

Az események és a helyek emléke

A folyamatban emellett részt vettek azok az idegsejtek is, amelyek kimondottan az egyes helyszínek megjegyzéséért felelősek. Ezek akkor aktiválódtak, amikor a madár a „raktárhoz“ ment, a „vonalkódok“ pedig akkor bukkantak fel, amikor éppen elrejtette vagy elővette a táplálékot.


Látható, hogy különböző vonalkód keletkezik az egyik és a másik helyen, de ugyanaz aktiválódik az előszedésnél (retrieval), ami az elrejtésnél (cache) keletkezett.

Úgy tűnik, más mechanizmus felelős az egyes események emlékeinek tárolásáért, mint az adott területről készült mentális térkép tárolásáért.

A kutatók szerint a vonalkód-emlék egy meghatározott epizodikus tapasztalatot jelenít meg, amely egy bizonyos időhöz és helyhez kötődik a kanadai cinege életében.

Ez a mechanizmus más állatok, sőt az emberek esetében is működésbe léphet. „Amikor az agy adott eseményről emléket gyárt, az agy egy címkét rendel hozzá, ahhoz hasonlóan, ahogy a boltok vonalkóddal látják el az egyes termékeket“ – mondják a kutatók megjegyezve, hogy a kanadai cinegék szellemi képességei igencsak figyelemre méltóak.

Forrás: Guardian, Wausau Daily Herald, képek és videó: Unsplash, Cell

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több cinege

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Tudod, miről híresült el a kék cinege?

A kék cinegék ügyessége, leleményessége meglepte a briteket is, habár kevés náció rajong olyan össznépi szinten a madarakért, mint épp a britek. Miután fény derült…

11 hozzászólás

 1. Ez nagyon érdekes!
  Arról lehet tudni valamit, hogy miért pont – vagy miért csak – a kanadai cinege tesz ilyet, és hogy hogyan alakulhatott ez ki náluk?

  1. Author

   Több észak-amerikai cinegefaj, meg ugye a szajkó is csinálja ezt, én is arra gondonék, hogy szerepet játszik, hogy fenn északon keményebbek a telek.

   1. Igen, a szajkó nálunk is csinál ilyet – Cen’ írt is róla -, és tényleg lehet, hogy a kemény tél is közrejátszhat.
    Köszi! 🙂

 2. Okos a.kis barátunk, mert barátcinegét látunk, ugye?
  Így nem halnak éhen télen.

  1. Author

   Tényleg kísértetiesen hasonlít a barátcinegére, angolul fekete sapkás cinkének is hívják, de valójában ő egy másik faj.

 3. Újra meghallgattam az alábbi linken található előadást.

  https://www.youtube.com/watch?v=dEtSHcneD7U

  Az agyi memória körök organizációjáról és az állatok neuronavigációról egy fantasztikus előadás Buzsáki György agykutatótól- válaszokat lehet kapni azokról a mechanizmusokról, ami a cikkben említett madarak viselkedésére is választ adhat. Kicsit hosszú, de nagyon érthető és igen érdekes, jól kapcsolódik a korábbi Alzheimeres cikkhez is, főleg az utolsó 5 perc.

 4. Fantasztikusak a madarak, ezt negint megállapítottam! Lehet, hogy nekünk sem ártana tanulni tőlük! Ez is egy régi gondolatom!😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük