Itt az újabb adag sivatagi por

sivatagi por

Itt az újabb adag sivatagi por


A HungaroMet a Facebook-oldalán ír arról, hogy az erőteljes délies áramlás a meleg mellett sivatagi port is szállított a térségünk fölé. A por detektálásra alkalmas műholdképen ezt rózsaszín árnyalattal vehetjük észre. Hazánk fölé kisebb koncentrációban érkezett, mint a mediterrán térségbe (például Korzika, Szardínia környékére), ennek ellenére nálunk is erősen befolyásolni tudja az időjárást.


Az ország egyes részein a magasszintű felhőzet a por hatására így jobban szűrheti a napsütést (mint ahogy az előrejelző modellek várták), kisebb körzetekben a vastagabb felhőzet akár teljesen el is takarhatja a napot.

A hétvége folytatásában újabb adag por érkezhet, ezúttal már nagyobb mennyiségben, emiatt az előrejelzést (elsősorban a felhőzet-napsütés viszonylatában, másodsorban a hőmérsékletekben) az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal érdemes kezelni.

Forrás: HungaroMet/Facebook, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a sivatagi porról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Figyelmeztetést adtak ki a por miatt

A délies áramlással érkező meleg levegő jelentős mennyiségű szaharai port hozott a térségbe, ennek következtében országszerte magas az aeroszol részecskék…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük